- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пут ка будућности креће из Русије – репрезентативци Србије говоре за Спутњик: „Спојено је неспојиво“

© Фото : ПР служба Игара будућности„Игре будућности“
„Игре будућности“ - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Ексклузивно
Популаризација е-спорта није новост, али џојстик и игрица не могу да замене традиционални спорт, па је зато направљен фиџитал који садржи обе ове ствари. Турнир у овом новом спорту одржан је у Казању, а о њему су у емисији Спутњик спорт говорили Александар Исајловић, члан Паризановог е-спорт тима и Милош Аранђеловић, млади фудбалер Црвене звезде.
„Игре будућности“ једног дана би могле да буду и „Игре садашњости“, с обзиром на то да технологија напредује и да би овакав вид турнира могао да постане изузетно популаран и прихваћен.
Организатори у Русији потрудили су се да направе догађај који ће се памтити, а томе колико је све било беспрекорно сведочили су и српски представници Александар Исајловић и Милош Аранђеловић.
„Турнир је невероватан, урађен је као Светско првенство, сами организатори су они који су организовали Светско првенство које је 2018. године одржано у Русији“, рекао је млади фудбалер Црвене звезде.
Милош је толико био одушевљен да је истакао да једва чека да се врати. За њега је посебно занимљиво било то што су на њега организатори гледали као на озбиљног професионалца иако има само 17 година.
Управо због тога што је знао да иде на једно тако место, млади фудбалер давао је све од себе да се спреми на најбољи могући начин.
„Играли смо заједно недељу две пре турнира, вежбали смо. Гејминг сам вежбао и по пет сати, одем у школу, вратим се, не излазим нигде чак и не учим, али то је било само у том периоду. Знао сам на какав турнир идемо и хтео сам да прођемо што боље“, рекао је Аранђеловић.
Александар који је искуснији, нарочито у е-спорту којим се и бави такође је био одушевљен организацијом.

„О самом такмичењу само речи хвале. Организација је била на савршеном нивоу. Нисам толико учествовао на оваквим такмичењима као остали спортисти. Марко Чакаревић, Никола Ћирковић, Иван Поповић, који су професионални спортисти, они су сами рекли да никад нису имали овакве услове“, истакао је Исајловић.

Е-спортиста Партизана заволео је фиџитал због могућности да игра заједно са правим спортистима.
„Ја сам заљубљеник у овај спорт јер даје ту могућност да сарађујете са правим спортистима, то је лепота овог спорта. Марка Чакаревића сам гледао на телевизији и у Пиониру, а онда сам дошао у ситуацију да га ја мењам на терену, да будем његова измена. То је лепота овог спорта, да свако може да учествује уколико је добар у гејмингу. Спаја неспојиво, нигде нисмо видели да су гејмери на терену, а спортисти на столицама“, објаснио је Александар који је у Казању наступао у кошаркашком тиму.
На кошаркашком турниру дигитални део посебно је од велике важности је уколико се у игрици направи добра разлика, њу је на терену тешко достићи. На овом турниру најбоље су се снашле руске екипе.
„Дигитални део је од великог значаја зато што је тешко, ако добијете некога 19:12, стартујете са тих минус седам. Дао бих предност руским екипама које су биле спремније јер имају своју фиџитал лигу. Урал баскет од кога смо ми изгубили су завршили као трећи“, истакао је Исајловић.
Русија је дала пример, на Србији је да га следи. Како Исајловић каже, е-спорт се у нашој земљи развија, али би сада фиџитал томе могао посебно да допринесе.
„Што се тиче е-спорта у Србији имамо играче који су познати широм света. Код нас то иде узлазном путањом. Ради се на томе, учествује се на европским и светским турнирима, а сам фиџитал може да допринесе томе. Е- спорту је можда и недостајао тај традиционални део“, закључио је Александар Исајловић.
Фудбалери Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
СПОРТ
Русија објавила списак играча за утакмицу са Србијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала