- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Лондонски правосудни систем претворио се у фарсу

© AP Photo / Matt DunhamОснователя WikiLeaks Джулиана Ассанжа забирают из здания суда в Лондоне
Основателя WikiLeaks Джулиана Ассанжа забирают из здания суда в Лондоне - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Правосудни систем Велике Британије претворио се у фарсу, предмет подсмеха пред очима целог света, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она се огласила након вести да је суд у Лондону пресудио да оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж може да уложи жалбу на екстрадицију у Сједињене Америчке Државе.
Захарова је скренула пажњу на то да је британском правосудном систему требало више од 13 година да донесе одлуку о Асанжу.

„Намеће се питање шта су Британци радили све то време док је Аустралијанац био у суседној улици – у амбасади Еквадора? Притом, он се због притиска Лондона налазио у условима тортуре – у скученој просторији без приступа спољашњем свету и под даноноћним надзором Скотланд Јарда (лондонске полиције). Цео правосудни систем Велике Британије претворио се у фарсу – предмет исмевања пред очима целог света. Монструозно неефикасна казнена британска псеудо правда вређа људско достојанство“, написала је Захарова на Телеграму.

Она је поново скренула пажњу светске јавности на прогон новинара који је иницирао Вашингтон, „прогон који већ дуги низ година наноси озбиљну штету институцији новинарства и независних медија и крши основне принципе слободе говора и људских права“.
Подсећамо, САД траже изручење Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујући тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.
Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката.
Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.
Асанжов портал „Викиликс“ објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.
Након тога, „Викиликс“ је објавио хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
СВЕТ
Суд у Лондону донео пресуду у корист Асанжа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала