- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нестала двогодишња девојчица код Бора, активиран сајт „Пронађи ме“, у потрагу укључени и дронови

© Преузето са сајта "ПронађиДанка Илић, нестала. МУП први пут активирао сајт „Пронађи ме“
Данка Илић, нестала. МУП први пут активирао сајт „Пронађи ме“ - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Двогодишња Данка Илић нестала је данас у приградском насељу Бањско поље код Бора. На терену су полиција, ватрогасци и добровољно-спасилачко друштво.
Акцији су се прикључили и грађани Бора, пријатељи и породица нестале девојчице, јавио је РТС.
Киша која тренутно пада у том делу земље додатно отежава потрагу.
Девојчица је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.
Родитељи су апеловали на све људе који је виде да одмах позову полицију.

У потрази учествују и дронови са термовизијом и хеликоптери

Спасилац Горске службе спасавања (ГСС) Данијел Алексић изјавио је за Танјуг да тренутно хеликоптери и дронови са термовизијом претражују терен за који се сматра да се на њему налази нестала девојчица Данка Илић, и додао да ће након тога у потрагу кренути и спасилачки тим.
„Претражићемо сваки сектор који до сада није претражен“, рекао је Алексић.
Он је истакао да ГСС делује у координацији са припадницима МУП-а, и да је на располагање ставила све своје ресурсе, односно дронове, псе трагаче и људство, како би се претражио што шири простор.
„Методом елиминације претраживаћемо део по део, како бисмо били сигурни да се девојчица не налази ту“, каже Алексић.
© Преузето са сајта "ПронађиДанка Илић, нестала. МУП први пут активирао сајт „Пронађи ме“
Данка Илић, нестала. МУП први пут активирао сајт „Пронађи ме“ - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Данка Илић, нестала. МУП први пут активирао сајт „Пронађи ме“
Навео је да је терен на којем се врши потрага за малом Данком неприступачан због ниског растиња и шуме.
„Дете је мало и тешко уочљиво, тако да свако искуство кретања по брдском и планинском терену помаже. Ватрогасно-спасилачка јединица у Бору такође учествује у потрази, било је и доста грађана и ловаца данас“, рекао је Алексић.
Додао је да очекује да се у потрагу укључи још паса трагача, оценивши да је МУП у сарадњи са многим организацијама попут ГСС употребио сваки свој ресурс за потрагу и да се веома добро ради у оквиру потраге.

Градоначелник Бора: Потрага се наставља и ноћас

Градоначелник Бора Александар Миликић рекао је да су екипе које врше претрагу терена у потрази за двогодишњом девојчицом још увек ангажоване и да ће се потрага наставити и у току ноћи.
У току дана, од нестанка девојчице нешто пре 14 сати, додао је Миликић, више од 350 људи је учествовало у потрази.

„Цео дан се ради у на претрази терена који је врло неприступачан. Молим грађане за мир и разумевање, да не ометају рад полиције и излажу себе ризику на оваквом терену, људи раде свој посао, и молим све да се придржавају координације МУП-а“, поручио је Миликић.

Он је захвалио свим грађанима који су дошли да помогну, али апеловао да се не праве велике гужве јер, посебно у току ноћи на неприступачном терену стављају себе у ризик да се повреде.

МУП активирао сајт „Пронађи ме“

Сајт Министарства унутрашњих послова pronadjime.mup.gov.rs активиран је први пут због нестанка девојчице из Бора.
Платформа „Пронађи ме“ намењена је за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетних особа, и треба да омогући брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процени да би објављивање ове информације у јавности допринело проналаску детета.
Хитно обавештавање подразумева слање поруке о нестанку малолетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем „СМС“ поруке свим грађанима преко њихових мобилних оператера, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама.

Игор Јурић: Када су у питању нестала деца сваки минут је драгоцен

Председник Центра за несталу и злостављану децу (ЦНЗД) Игор Јурић позвао је вечерас све грађане који имају неку информацију у вези са нестанком девојчице Данке Илић у околини Бора да се обрате надлежним органима.
Јурић је за Танјуг рекао да је, када су у питању нестала деца, један минут веома важан и да је зато систем „Пронађи ме“ веома битан.
„Важно је да људи који су добили поруку, поготово они који су у околини Бора да се активирају и да све информације поделе с полицијом. Јер је свака информација сада значајна и може да буде спасоносна. Зато се немојте устручавати, чак и да нисте потпуно сигурни, боље је да то поделите са полицијом“, рекао је Јурић.
Он је додао да су се према његовим сазнањима људи на терену активирали јако брзо, и да је систем активиран онда када су били сигурни да је потребан.
У Србији је систем за хитно обавештење јавности о несталој деци „Пронађи ме“ почео да ради 25. октобра.
Систем је имплементиран на иницијативу ЦНЗД, по моделу система Амбер Алерт који је настао у САД 1996. године, а назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала