- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски лекари оборили светски рекорд – специјалном техником уклонили 170 тумора из плућа пацијента

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаЛекар
Лекар - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Лекари у једној од највећих онколошких установа у Русији направили су искорак у уклањању рекордног броја метастазираних тумора на плућима користећи домаћу, патентирану технику под називом „изолована хемоперфузија“.
Руски лекари успешно су елиминисали 170 метастаза на плућима 37-годишњег мушкарца кроз серију од шест операција спроведених у водећем центру за лечење рака у земљи.
Метастазе настају када се ћелије рака одвоје од примарног тумора и шире кроз крвоток или лимфни систем, потенцијално формирајући нове туморе на удаљеним локацијама у телу. Поред тога, метастазе се могу појавити када ћелије рака мигрирају у оближње органе као што су јетра, плућа или кости, где се таложе и размножавају.
„У светској онкологији нема аналога за овај случај“, наводи се у саопштењу Националног медицинског истраживачког центра за онкологију Н.Н. Петров.
Онколошки центар из Санкт Петербурга саопштио је да је пацијент са карциномом примљен у клинику за дијагностику и лечење са вишеструким метастазама у плућима услед остеосаркома (рак костију), који му је дијагностикован 2020. године.
Током четири године, пацијент је храбро поднео рунде хемотерапије у Москви, након хируршке процедуре за вађење тумора заједно са делом његовог рамена, и додатних сесија хемотерапије у Немачкој. Сходно томе, лезије нису даље расле, али немачки медицински протоколи дозвољавају лекарима да уклоне не више од 10-15 метастаза по операцији.
„Уклањање, на пример, 30 или 50 метастаза из доњег режња плућа је само по себи велика траума за тело и било је кључно дати пацијенту времена да се опорави“, рекао је новинарима Јевгениј Левченко, шеф одељења торакалне онкологије у Н.Н. Петров НМРЦ, објашњавајући зашто је уклањања метастаза обављено у шест одвојених операција.
Три од шест операција су обављене коришћењем "изоловане хемоперфузије", технике коју је центар развио и патентирао. Ова метода циља и уклања нове метастазе у плућима и показала се као спас за пацијенте који се боре са узнапредовалим, четвртим стадијумом рака.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала