- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Системски проблем“: Масков интернет са Старлинка доступан на глобалном црном тржишту

© Фото : Youtube/ViralVideoLab/PrintscreenСтарлинк сателити Илона Маска
Старлинк сателити Илона Маска - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Старлинк је провајдер сателитског интернета којим управља компанија Илона Маска СпејсИкс, са око 2,6 милиона корисника широм света који већ легално користе мрежу велике брзине.
Међутим, истрага Блумберга открила је да „права доступност“ Старлинк интернет терминала на међународном црном тржишту остаје „системски глобални проблем“.
Истрага је идентификовала „широко распрострањене примере Старлинк комплета којима се тргује и активирају се илегално“, известила је новинска агенција мислећи на земље као што су Јемен, Гана, Зимбабве, Судан, Јужна Африка и Венецуела.
Истрага долази усред извештаја да је Старлинк недавно деактивирао део опреме прокријумчарене у Јужну Африку, али да су терминали затим поново регистровани у земљи попут Малавија и поново активирани.
СпејсИкс је на друштвеним мрежама у фебруару објавио да ако компанија „добије сазнања да терминал Старлинк користе санкционисана или неовлашћена страна, званичници СпејсИкс-а ће истражити тврдњу и предузети радње да деактивирају терминал ако се сазнања потврде“.
Бајденова администрација у међувремену размишља о пооштравању контроле извоза у вези са Старлинком која их је држала ван руку америчких противника, наводи Блумберг.
У интервјуу за новинску кућу, Ема Шортис, виши истраживач за међународне и безбедносне послове у истраживачком центру Аустралијског института са седиштем у Канбери, изразила је дубоку забринутост због резултата истраге.
„То је нерегулисано и на челу је приватна компанија. Не постоји одговорност о томе ко има приступ томе и како се користи“, додала је очигледно мислећи на Старлинк.
Кендис Џонсон, директор NorthStar Earth & Space Inc. са седиштем у Монтреалу, рекла је за Блумберг да „треба да постоји више одговорности: према вашој земљи, вашој компанији, вашим акционарима, вашим заинтересованим странама“.
Лист је указао на ефикасност Старлинка као комуникацијског алата, што га чини „тако осетљивим“.
СпејсИкс је обезбедио технологију кијевском режиму у раним данима руске специјалне војне операције, али је прошле године Маск јасно ставио до знања да украјинској војсци неће бити дозвољено да користи услуге Старлинка у борбене сврхе и да су оне намењене само за комерцијалне терминале.
Прошлог месеца, портпарол Кремља Дмитриј Песков је, са своје стране, одговорио на наводе Кијева о коришћењу Старлинка од стране Москве, наглашавајући да се комуникациони терминали СпејсИкса не испоручују Русији и не могу се „званично користити“.
Пројекат Старлинк, који је имао за циљ да прекрије површину Земље интернетом ниске латенције, почео је да лансира мале сателите у ниску орбиту Земље 2019. До данас, сазвежђе Старлинка се састоји од преко 5.000 сателита, са циљем да се користи око 43.000 сателита.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала