- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит наметнуо измене Изборног закона БиХ; Огласила се Бањалука - недопустиво!

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат, саопштио је одлуку о наметању измена Изборног закона БиХ. Поводом ове вести огласио се председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић који је рекао да је наметање закона у БиХ недопустиво и да Српска тако нешто у начелу одбија.
Стевандић је оценио да је јасно да законе усвајају надлежни органи, а не самозванци у БиХ какав је Кристијан Шмит.
Шмит се новинарима обратио у седишту ОХР у Сарајеву и поручио да ово ради зарад свих грађана БиХ.
“Дуго се о томе расправља, многе организације су допринеле томе. Ја ћу данас учинити оно што је требало учинити пре много година. Гаранција слободних и поштених избора за све грађане БиХ", рекао је Шмит.
Објављујући одлуку о измени Изборног закона БиХ, Шмит тврди да је то у складу са његовим мандатом.
Према његовим речима, измене подразумевају да Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) именује председнике бирачких одбора, увођење скенера и видеонадзора. Циљ измена су транспарентнији и фер избори, тврди Шмит.
"Бирачи не могу чекати да виде хоће ли доћи до договора странака 10 или 15 година. Ја бих био срећнији да смо могли наћи одређену могућност да се дође до измена закона директно од одговорних странака односно власти и парламента. Људи имају право да њихов глас буде сигурно пребројан", навео је Шмит.
Шмит је казао да су донете измене важне за европски пут БиХ.
Додао је да ниједна земља не може бити чланица ЕУ ако не прихвати правне документе ЕУ, те да одлуку о томе доноси ЕУ, а не домаћи политичари.
Нагласио је да пут ка ЕУ не значи да ће се БиХ моћи "отарасити" међународне заједнице и додао да ће његова улога постати ствар прошлости, а његов мандат испуњен када БиХ буде у ЕУ.
"Како ових дана говоримо о међународним судијама, треба погледати европске споразуме, на пример, члан 260 Споразума о раду ЕУ, где пише да ако ви на националној основи не испуните услове које поставља Европски суд у Луксембургу, суд ће деловати и издати налоге уколико постоје разлози који су врло стриктни", рекао је Шмит.
Говорећи о транспарентнијим изборима, нагласио је да људи имају право да њихов глас буде правилно пребројан и онако како је дат.
"Избори се одржавају у интересу народа. Морамо водити рачуна о томе да буду организовани на прави начин и спроведени како треба", рекао је Шмит и додао да грађани морају бити сигурни да политичари морају доносити важне одлуке. Они су изабрани од бирача и морамо да се постарамо да се гласови бирача исправно преброје.
БиХ, каже Шмит, може имати кредибилитет у својим настојањима да буде део европских интеграција само ако има институције у складу с ЕУ стандардима.
Шмит је рекао и да његова одлука ступа на снагу даном објаве на званичној страници ОХР-а.
Рекао је да, будући да је до избора шест месеци, измене се морају спровести на време.
"Будући да локално решење није изгледно, ја сам се побринуо за то. Моја намера је била да подржим локалне органе власти али они то нису урадили и морам у овом тренутку рећи да је било доста добре воље међу политичким странкама и не бих могао рећи да нисам имао одређену подршку", рекао је Шмит.
"У светлу европских интеграција, чиним БиХ способном да крене у европске интеграције кад је у питању изборни интегритет, а да се избори не одржавају у интересу странака", навео је Шмит.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
РЕГИОН
Додик узвраћа ударац: Објављена радна верзија Изборног закона Републике Српске
Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
РЕГИОН
„Намера је изазвати хаос“: Реаговања из Српске поводом најновије одлуке Шмита
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала