- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Драган Човић о изменама изборног закона у БиХ: Последице Шмитовог наметања могу бити несагледиве

© AFP 2023 / JEWEL SAMADДраган Човић
Драган Човић - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
Пратите нас
Драган Човић, председник ХДЗ Босне и Херцеговине, оценио је данас потпуно непотребном и неприхватљивом одлуку високог представника за БиХ Кристијана Шмита да наметне техничке измене изборног закона.
Шмит је измене изборног закона наметнуо у уторак, што су одмах поздравили бошњачки политичари. Човић се огласио тек дан касније изјавом за агенцију Фена у којој је рекао да је деловање високог представника угрозило и садашњу власт у БиХ и њен европски пут.
„Без икакве потребе високи представник намеће 114 измена изборног закона чиме се поништавају сви позитивни учинци на нашем европском путу. Овим наметањем компромитују се и сви досадашњи позитивни учинци парламентарне већине и ставља под знак питања њихов будући заједнички рад. Последице оваквих наметања у овом тренутку могу бити несагледиве за интеграцијске перспективе и европску будућност БиХ“, изјавио је Човић.
Он је позвао Канцеларију високог представника (ОХР) и државе-чланице Већа за спровођење мира (ПИЦ) да преиспитају Шмитову одлуку и „целовито сагледају њене последице“. Забринут је и досадашњим реакцијама политичара у БиХ на Шмитову одлуку, посебно због тога што у њима препознаје јасне поделе по националној основи.
Како преносе хрватски медији, Човић је казао како наметање овог и било којих других закона успоставља праксу којом се обесмишљава улога парламента и демократски изабраних представника, што је срж демократије па позива све носиоце власти, без обзира на различито промишљање око наметнутих одлука, да у складу са Уставом БиХ и највишим демократским стандардима осигурају да легитимно изабрани представници доносе одлуке и предводе политичке процесе у БиХ.
Образлажући одлуку да наметне техничке измене изборног закона БиХ Шмит је у уторак казао како је на то био присиљен јер домаћи политичари већ годинама без резултата преговарају о том проблему и до сада нису постигли никакав договор.
Подсетио је и како су се још 2022. пред председником Европског савета Шарлом Мишелом обавезали да ће постићи договор, а да су и то обећање изневерили.
САД, ЕУ и Велика Британија подржали Шмитову одлуку
У међувремену из САД, Велик Британије и ЕУ је стигла недвосмислена подршка потезу Кристијана Шмита.
САД у целости подржавају високог представника за БиХ Кристијана Шмита, потврдио је помоћник америчког државног секретара Џејмс О' Брајен.
У објави на Иксу овај високи званичник Стејт Департмента истакао је да Вашингтон такође подржава високог представника да користи тзв. бонска овлашћења која му дају право наметања закона и смене изабраних званичника.
„Ове техничке измене донете су како би се унапредио интегритет изборног процеса, а то је оно што је потребно за квалитетно демократско вођење државе“, изјавио је О‘Брајен у коментару о изменама изборног закон БиХ.
Наметање измена поздравила је амбасада Велике Британије у БиХ, док је Европска унија реаговала изјавом у којој се наводи како је извршна овлашћења високог представника потребно користити искључиво као крајњу меру против непоправљивих незаконитих радњи.
„Високи представник има нашу пуну подршку за деловање чији је циљ осигуравање снажнијег (изборног) интегритета који захтевају грађани и политичке странке“, стоји у изјави британског амбасадора.
У знатно опрезније сроченом тексту ЕУ је такође јасно подржала Шмита јер је парламент БиХ пропустио правовремено да донесе одговарајућа законска решења која би требало да буду на снази већ за изборе у октобру.
Позвали су политичаре у БиХ да коначно сами преузму одговорност за спровођење реформи на које су се обавезали јер је извесно како ће се без тога наставити „високи степен међународне супервизије“, што је пак у супротности са такозваном европском перспективом БиХ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала