- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патријарх Кирил: Јасно је – у Русији уиграван сценарио верског сукоба, као и у Југославији

© Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
Пратите нас
Посматрајући дешавања у „Крокус сити холу“ постаје јасно да су против Русије покушали да примене верски и национални фактор, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил на конгресу Светског народног сабора Руса.

„Како тада (за време агресије НАТО у Југославији), тако и сада, одигравају се сценарији са коришћењем верског и међунационалног фактора. Одлично то разумемо посматрајући директне извршиоце злодела у ‘Крокус сити холу’“, оценио је руски патријарх.

Према његовим речима, они који не мисле добро Русији „покушали су да искористе унутрашње проблеме са мигрантском ситуацијом, заоштре међунационалне односе у нашој земљи, укључујући помоћу радикалног исламистичког фактора“.

„Извршен је покушај да се сукобе две традиционалне религије, да се људи поделе по верском принципу и такође сукобе једни против других. Наравно, ништа слично не можемо да дозволимо у Русији. Поново желим да истакнем да је светоназорско морално јединство православних хришћана и муслимана у великој мери камен спотицања о који се ломе напори наших противника и непријатеља да униште Русију“, додао је патријарх.

Он је, осим тога, рекао да руски национализам не постоји и да никога не треба њиме плашити и додао да је важно говорити и о улози руског народа у очувању Русије као мултинационалне земље.
Патријарх је нагласио да Руси имају права да траже од миграната да се са поштовањем односе према основним вредностима и традицији, као и познавање руског језика.

„Многи сматрају миграцију претњом, али претња се не састоји само у миграцији, већ у томе што један део миграната не жели да поштује културу земље у коју су дошли да раде“, закључио је он.

Напад на „Крокус сити хол“

У нападу на посетиоце концерта у Москви који се догодио 22. марта убијено је 139 особа. Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је у близини руско-украјинске границе приведено 11 лица, укључујући четворица терориста.
Терористи, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава закључује се да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Суд у Москви одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у „Крокус сити холу“, а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.
Погледајте и:
Цвеће испред Крокус сити хола након терористичког напада и пожара - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
РУСИЈА
Захарова: Запад променио реакцију на терористички напад страхујући да ће остати у мањини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала