Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта су рекли представници земаља који нису подржали тзв. Косово у Савету Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
Пратите нас
Чланица Делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Сњежана Новаковић-Бурсаћ изјавила је данас да је гласала против подршке за пријем тзв. Косова у СЕ, рекавши да је гласала у име БиХ на основу статуса тзв. Косова у односу на БиХ, али и зато јер се на тзв. Косову масовно крше сва људска права.
"Босна и Херцеговина није признала независност Косова и на бази те чињенице и на бази многобројних чињеница да се на Косову масовно крше сва могућа људска права, али и на основу здравог разума", навела је Новаковић-Бурсаћ за Кликс.
Бивши премијер Грчке Алексис Ципрас није подржао извештај известитељке за пријем тзв. Косова у Савет Европе Доре Бакојани, рекавши да Приштина треба да формира Заједницу српских општина и поништи одлуку о експропријацији српске имовине. Он је поздравио чињеницу да је Приштина коначно спровела пресуду уставног суда у Приштини у случају манастира Високи Дечани, преносе грчки медији.
Међутим, истакао је да то није довољан и једини услов, истакавши да Приштина има још обавеза у вези са формирањем Заједнице српских општина и законом о експропријацији мањинске имовине.
Додао је да је потребна додатна расправа са земљама које не признају тзв. Косово, пренео је Танјуг.
Комитет за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) на данашњој седници у Паризу прихватио је извештај Доре Бакојани, у којем су препоручује да се тзв. Косово прими у СЕ.
За ту одлуку гласао је 31 представник земаља чланица, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ, Маја Вукићевић и Сњежана-Новаковић, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.
Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.
ПССЕ, која окупља парламентарце из 46 држава чланица Савета Европе, требало би да расправља о препоруци Одбора у четвртак, 18. априла током пролећне пленарне седнице, када ће се и гласати о коначном мишљењу о захтеву Приштине за чланством у Савету Европе.
Коначну одлуку донеће Комитет министара Савета Европе.

Сузана Грубјешић: Савет Европе себи руши интегритет

Стална представница Србије при Савету Европе (СЕ) Сузана Грубјешић рекла је вечерас да та организација сама себи урушава интегритет, допуштајући, како је навела, процедуре без преседана за пријем тзв. Косово у чланство, истичући да се Савет Европе све више претвара у једну политичку организацију.
"Уместо да се држи своје првобитне мисије, а то је да је чувар људских права, права националних мањина. Да му је кључна област владавина права и демократија. Сви они принципи и све оне вредности које смо ми већ 20 година уграђивали у Србији, у наше законодавство, у наше друштво", изјавила је Грубјешићева за Танјуг.
Навела је да је Србија до сада имала одличну сарадњу са Саветом Европе, те да не постоји неко министарство или установа која није сарађивала са том европском организацијом.
"Зато је све ово, овако кршење процедуре и принципа на којима почива ова најстарија европска организација, за нас врло тешко прихватљиво", рекла је Грубјешићева.
Указала је да је читава ова процедура гурања твз. Косова без преседана у историји Савета Европе.
"Србији је било потребно три и по године да постане чланица Савета Европе, најпре као део заједничке државе Србије и Црне Горе, потом као држава сукцесор. Хрватској је било потребно шест година. По чему се 'Косово' издваја и чиме је заслужило да оваквом брзином буде примљено у најстарију паневропску организацију? На то питање нема одговора", навела је Грубјешићева.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала