- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војни авиони Су-25 - Sputnik Србија

УЖИВО УН: Руски ратни заробљеници у Украјини били су подвргнути тортури

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 763. дан. Украјинска војска наставља да напада пограничне области Русије, али их руска ПВО одлучно одбија. Борбе се настављају на више делова фронта. После терористичког напада у Москви, непознате особе нудиле су новац деци да дигну ваздух школу у ДНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:16 27.03.2024
Руски ратни заробљеници у Украјини били су подвргнути тортури, саопштила је Канцеларија за људска права УН.
Говоримо о периоду од децембра 2023. до фебруара 2024. године. Запослени у Канцеларији посетили су 44 руска затвореника у Дњепропетровској, Харковској, Лавовској, Николајевској, Сумској, Виницкој и Запорошкој области. Канцеларија је изучила њихове приче и утврдила да су оне веродостојне.
„Иако ови руски ратни заробљеници нису износили никакве тврдње о мучењима у тим објектима, дали су веродостојне информације о мучењу или злостављању на транзитним местима након евакуације са бојног поља“, наводи се у извештају.
Конкретно, осам људи је рекло да су држани у подрумима приватних кућа, највероватније у Харковској области. Неки од њих су тамо провели неколико дана, други до месец и по. Тринаест ратних заробљеника је изјавило да су током испитивања били премлаћени дрвеним моткама, да су за мучења коришћени и електрични ређаји. Осим тога, Украјинци су организовали егзекуције и, у два случаја, претили руским војницима сексуалним насиљем.
Осим тога, Канцеларија је напоменула да се у Украјини настављају акти застрашивања свештеника и верника УПЦ, као и дискриминација мањине која говори руским језиком. Они су додали да власти у Кијеву не процесуирају довољно одговорне за тортуру и насиље над цивилима и ратним заробљеницима.
19:28 27.03.2024
Руска војска је задала тешке ударце украјинским трупама дуж целе линије раздвајања, приметио је британски стручњак Александар Меркурис на свом Јутјуб каналу.
"Никада раније нисам видео тако интензиван рад артиљерије. Русија интензивно избоди нападе на украјинске оружане снаге дуж целог фронта", рекао је аналитичар.
Како је Меркурис истакао, удари су већ створили велике проблеме не само украјинским трупама, већ енергетском сектору Кијева. Дејства Ваздушно-космичких снага и руске артиљерије су све је интензивнија, што доводи до кобних последица по официре Оружаних снага Украјине, који губе живот у бункерима, на командним местима и у другим утврђеним објектима.
19:09 27.03.2024
Холандски премијер Марк Руте  - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
РУСИЈА
Холандски премијер: Европа позива Кину да изврши притисак на Русију
15:25 27.03.2024
Експлозија у Дњепропетровској области, јављају украјински медији.
15:24 27.03.2024
У Белгороду украјинска беспилотна летелица ударила је у управну зграду, једна особа је повређена, рекао је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
Све хитне службе су на лицу места.
14:17 27.03.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Оружане снаге Русије побољшале су положај дуж линије фронта на авдејевском правцу, одбиле 9 контранапада украјинске војске, противник је изгубио готово 255 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана готово 220 војника на Доњецком правцу;
ПВО Русије је током претходног дана уништила 210 украјинских дронова, оборила 21 гранату вишецевног система „хајмарс“ и „вампир“;Група „Исток“ побољшала је тактички положај на јужнодоњецком правцу, одбила три контранапада Оружаних снага Украјине;
Украјинска војска изгубила је током протеклог дана на јужнодоњецком правцу готово 60 војника;
Јединице Јужне групе снага руске војске заузеле су повољније положаје на доњецком правцу;
Оружане снаге Русије уништиле су самоходну хаубицу PzH 2000, две станице за радиоелектронску борбу на доњецком правцу;
Група снага „Дњепар“ уништила је две бригаде Оружаних снага Украјине на херсонском правцу,Оружане снаге Русије уништиле су места за склапање и складиштење украјинских беспилотних летелица.
12:14 27.03.2024
10:24 27.03.2024
09:04 27.03.2024
Европска унија одлучила је да задржи пет милијарди евра прихода од замрзнуте руске имовине како би платила правне спорове са Русима, објавило је издање „Политико“, позивајући се на документа.
„Еуроклир (систем за обрачуне и клиринг) добио је дозволу да задржи приходе, добијене од улагања (руске имовине) у 2022. и 2023. години. Пет милијарди евра је бафер који ће омогућити плаћање текућих и потенцијална потраживања у Русији или другде“, наводи се у објави.
07:59 27.03.2024
Изјава француског председника Емануела Макрона о слању војника у Украјину разбеснела је америчке званичнике, који су незадовољни због провоцирања потенцијалног сукоба са Москвом, пише "Блумберг".
07:43 27.03.2024
Званичник ДНР Владимир Рогов објавио је да је нови шеф СБУ Александар Литвињенко завршио у Москви Институт за криптографију, комуникације и информатику при Академији ФСБ.
"У биографији Литвињенка постоји један занимљив детаљ који ће у Украјини бити доживљен као издаја", навео је он у изјави за Спутњик.
07:25 27.03.2024
Посаде руских јуришних авиона Су-25 извели су ударе ненавођеним авијационим ракетама на упоришта украјинске војске на севернодоњецком правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
07:24 27.03.2024
Руске десантне јединице спречиле су ротацију украјинских снага код Соледара, саопштило је руско Министарство одбране.
07:21 27.03.2024
Непознате особе нудиле су тинејџерима у ДНР преко Телеграма да за милион и по рубаља дигну у ваздух школу у Новоазовску, рекао је за Спутњик један од ученика, а потврдили су и педагози и активисти "Народног одреда" који су се тим поводом и обратили полицији.
07:14 27.03.2024
Британска војска могла би да издржи само два месеца у борбама са руском војском у случају потенцијалног сукоба, пише "Телеграф" позивајући се на британске војне званичнике.
"Када је бивши заменик државног секретара за војску Марк Франсуа питао: 'Британија не би издржала више од два месеца у свеобухватном сукобу са Русијом јер немамо муницију и залихе наоружања, то је истина, зар не?' Заменик начелника Генералштаба Роберт Маговен је одговорио потврдно", наводи се у чланку.
Аутори наводе да су и други представници британске војске потврдили да Лондон не би дуго могао да ратује у случају сукоба због смањења расхода и недовољног броја војника.
07:07 27.03.2024
Руска ПВО је током ноћи уништила 18 пројектила "вампир" изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала