- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велики скандал тресе Европол: Медији открили – нестали поверљиви документи полицијских званичника

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЕвропол
Европол - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
Пратите нас
Полицијску агенцију ЕУ (Европол) погодио је велики скандал након што су поверљиви досијеи највиших полицијских званичника нестали.
Према интерној белешци, у коју је портал Политико имао увид, ти подаци који се чувају у седишту Европола у Хагу под кључем нестали су прошлог септембра, а међу несталим досијеима су и штампани досијеи извршне директорке Европола Кетрин де Бол, њена три заменика и других високих званичника.
Европолови поверљиви одштампани подаци кадровске службе чувају се закључани у сефу, у просторији која је ограничен приступ и улаз је дозвољен само одређеним запосленима, а врло мали број њих зна шифру сефа.
"Управа Европола је 6. септембра 2023. обавештена да су лични досијеи неколико чланова особља Европола нестали", наводи се у белешци.
Додаје се да од тада покушавају да установе како је до тога дошло.
"С обзиром на улогу Европола као органа за спровођење закона, нестанак личних досијеа чланова особља представља озбиљан инцидент кршења безбедности и личних података", наводи се у белешци.
Бриселски портал подсећа да је Европол једна од највећих агенција Европске уније, да координира велике међународне истраге и операције са националним полицијским властима и партнерима као што су Интерпол и амерички ФБИ.
Портал наводи и да су се неки од несталих досијеа појавили када их је један грађанин пронашао остављене на јавном месту у Хагу и однео у локалну полицијску станицу.
Портпарол хашке полиције Стивен ван Сантен рекао је да је тада полиција била укључена у неке детаље везане за текућу интерну истрагу Европола.
Нестали досијеи могу да садрже информације о пријави за посао службеника, релевантној обуци, датумима рођења, статусу брака, издржаваним лицима, тренутној адреси и друге информације.
Неименовани извор Политика навео је да је након инцидента, шеф кадровске службе у Европолу Масимилијано Бетин отишао на одсуство и није желео да коментарише случај.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала