Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Захтевом о пријему тзв. Косова у Савет Европе крше се сва правила, имамо адекватне одговоре

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилош Вучевић
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је захтев о пријему тзв. Косова у Савет Европе, о коме ће се расправљати данас, очигледно резултат политике земаља који су покровитељи такозване косовске независности. Истакао је и да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, као и да не показује унапред све карте.
Он је истакао да је реч о рушењу свих правила и свега што је до сада био услов да нека држава постане чланица Савета Европа, а што, како је указао, тзв. Косово не испуњава.
Вучевић је навео да се први пут дешава да једна територија која није држава добије прилику да уђе у Савет Европе, односно да има статус фаворизованог субјекта у међународном јавном праву у процесу прикључивања тој организацији.
„Косово није држава, први пут имате једну територију која нема субјективитет државе, а гураће се, односно фаворизоваће се постане чланице Савета Европе без консензуса и пали су сви принципи које су сами поставили. Имате данашњи комитет, односно одбор, па имамо пленарну скупштину и онда вероватно и Савет министара у мају, који има коначну реч. Али по свему судећи по први пут ће се догодити да неко ко није држава буде примљен без консензуса, што је било да је сада услов да ико буде примљен“, навео је Вучевић.
Вучевић је навео да државе које снажно промовишу јачање субјективитета тзв. Косова, у међународним односима, не поштују ни оно што су задали као задатке или обавезе према администрацији у Приштини.
„Они су навели три услова - враћање земље после осам година по правоснажној и извршној пресуди манастир у Дечани. Друго је било оно што чекамо, ако се не варам, већ 11 година, а то је Заједница Српских Општина. У складу са Бриселским споразумом, који је био под окриљем или покровитељством Европске уније. И треће је да се заустави експропријација земљишта, односно имовине у Српским општинама. Е сада су дошли до закључка да је довољно што се Приштина сагласила или прихватила да изврши судску пресуду после осам година и врати земљиште манастиру Високи Дечани и да је то већ 'зелена лампица' или момент када они могу да отпочну процедуру. Тако да смо, на жалост, и овај пут видели један фестивал лицемерја“, рекао је он за РТС.
Истакао је да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и на оно што ће се дешавати у Савету Европе, као и да не показује унапред све карте.
„Ми да гледамо на политичком, дипломатском плану да урадимо све што можемо, а наравно да држава Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и у односу на ово што ће се дешавати у Савету Европе, да не истрчимо ми унапред, да се ни не јуначимо. Да видимо шта су државни и национални интереси Србије и како да у овим готово немогућим условима штитимо исте“, рекао је Вучевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала