Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бивши дипломата САД сведочи у Хагу: Главни штаб ОВК одлучивао о ослобађању отетих Срба и Албанаца

© AP Photo / Peter DejongСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Бивши амерички дипломата Шон Бернс потврдио је данас у Хагу, на суђењу четворици лидера ОВК, да је Главни штаб ове терористичке организације током 1998. и 1999, одлучивао о ослобађању отетих Срба и Албанаца.
По оптужници, чланови тог штаба Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи одговорни су за ратне злочине над киднапованима у десетинама притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији.
Бернс, тадашњи шеф посматрачке мисије САД у јужној српској покрајини, изјавио је да је у седам случајева, од септембра 1998. до марта 1999. године, та мисија успела да преко чланова ГШ ОВК, најчешће Краснићија, Сокоља Башоте и Рама Бује, испослује ослобађање отетих.
Широм Косова, ОВК је тада, према речима сведока, заробила девет српских војника, Танјугове новинаре Небојшу Радошевића и Владимира Добричића, полицијског инспектора Горана Збиљића, петоро старих Срба и дрвосече, браћу Савељић.
Међу отетима је било и 13 посланика самопроглашене скупштине Косова, присталица Ибрахима Ругове, као и двојица чланова Руговиног Демократског савеза Косова које је ОВК прогласила за колаборанте.
Као доказ да је врх ОВК имао моћ да нареди њихово ослобађање, судија Гинел Метро предочио је сведоку саопштење ГШ ОВК, с краја новембра 1998. године, да амнестира Танјугове новинаре и двојицу Руговиних присталица, које је оптуживао за шпијунажу.
„Дакле, ГШ ОВК је донео одлуку да они буду ослобођени“, сугерисао је судија Метро.
„Тако пише“, потврдио је Бернс, уз напомену да документ до сада није видео.
Сведок је као тачно прихватио и да је ГШ ОВК наредио ослобађање инспектора Збиљића, пошто му је судија Метро указао да то проистиче из изјаве тадашњег политичког представника ОВК Адема Демаћија.
Бернс је нагласио да је ослобађање отетих било резултат притиска мисија САД и ОЕБС.
Саопштења ГШ ОВК о томе била су, по сведоку, политички документи у циљу приказивања тог штаба у што бољем светлу код међународних изасланика.
Испитивање Бернса, које траје већ четири дана, требало би да буде окончано данас, пренео је „Косово онлајн“.
Суђење Тачију и саоптуженима биће настављено у уторак, 2. априла.
Оптужница у 10 тачака терети Тачија (55), Весељија (56), Сељимија (52) и Краснићија (73) за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).
Наведене злочине, припадници ОВК под командом оптужених починили су, по оптужници, у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над приближно 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.
Шест тачака оптужнице терети Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија за злочине против човечности, а четири тачке за ратне злочине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала