- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истраживање открило шта треба урадити да бисте се осећали млађе

CC0 / Unsplash/Gregory Pappas / Спавање
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Истраживање научника у Шведској показало је да су две ноћи скраћеног сна довољне да се људи осећају неколико година старије, као и да је редован сан кључан да се људи осећају млађе.
Преко 400 волонтера старих од 18 до 70 година одговарали су на питања о томе колико старо се осећају и колико ноћи у претходних месец дана су спавали лоше, а њихова поспаност је мерена према скали која је стандардна за психолошка истраживања, преноси Гардијан.
За сваки дан слабог сна, волонтери су се у просеку, према субјективним мерилима коришћеним у студији, осећали три месеца старије, а они који нису пријавили да су лоше спавали су се осећали и до шест година млађе.
Другој групи волонтера старих од 18 до 46 година постављена су питања о томе како су се осећали после две ноћи са довољно сна (девет сати) и после две ноћи са по четири сата сна.
У другом случају са мање сна, испитаници су се у просеку осећали 4,44 године старије.
"Сан има велики утицај на то колико старо се осећате и то није везано само за ваше дугорочне обрасце спавања. Чак и кад спавате мање само две ноћи, то има прави утицај на то како се осећате. Ако хоћете да се осећате млађе, најважније је да чувате свој сан", рекла је ауторка студије из Каролинска института из Стокхолма Леони Балтер.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала