- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ретроспективна изложба Владана Радовановића у Музеју савремене уметности

© Фото : Спутњику уступио Музеј савремене уметностиАрмс, Владан Радовановић, 1992.
Армс, Владан Радовановић, 1992. - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Ретроспективна изложба „Испред времена и изван“ Владана Радовановића, недавно преминулог вишемедијског уметника и једног од најзначајнијег домаћих савремених композитора, биће отворена 28. марта у Музеју савремене уметности у Београду.
Ова изложба представља преглед његовог дугогодишњег стваралаштва у многобројним областима уметности и новог читања његовог значаја у контексту авангардних тенденција и пракси српске уметности друге половине прошлог и првих деценија 21. века.
Аутор концепције и кустос изложбе је Саша Јањић, а кустос из Музеја савремене уметности је Уна Поповић, руководилац Збирке фотографије, филма, видеа и дигиталних медија МСУ.
Радовановић (1932-2023) је био један од првих послератних авангардних уметника у нашој земљи, који је још средином педесетих година века увео иновативне и радикалне концепте у нашу уметничку средину, која је тек усвојила модернистички језик уметности као нови канон, и тиме не само деловао у контрасту са општим тенденцијама, већ и антиципирао многе потоње неоавангардне праксе попут перформанса, акција и концептуалне уметности.
© Фото : Спутњику уступио Музеј савремене уметности/Марија ЋалићВладан Радовановић
Владан Радовановић - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Владан Радовановић
Композитор, писац, вишемедијски уметник, теоретичар уметности и педагог, Радовановићје успео да изгради јединствени систем уметности који укључује синтезу различитих медија, филозофских интересовања и пионирски крене у извођење првих перформанса и акција, радиофонских остварења, стварање првих концептуалних радова, компјутерских графика, видео радова, али и записивања снова као најранији облик вишемедијске синтезе.
За каријеру која је трајала скоро седам деценија, био је награђен многим интернационалним и домаћим признањима и наградама за свој музички, литерарни и визуелни опус.
Почасни доктор наука на Универзитетима у Охају и Универзитету уметности у Београду, Радовановић ће у широј јавности, али и у стручним круговима остати упамћен као творац оригиналних концепата попут „воковизуела“, „тактилизма“ и „пројектизма“ као посебног облика менталне уметности.
Велика ретроспективна изложбу у МСУБ ће свим заинтересованим посетиоцима понудити увид у интригантно и ванвременско дело једног од наших најоригиналнијих и најзначајнијих стваралаца.
Изложба ће за посетиоце бити отворена до 10. септембра.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала