- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шредер: Моје пријатељство са Путином могло би да помогне да се оконча сукоб у Украјини

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБивши немачки канцелар Герхард Шредер
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер сматра да би његово пријатељство са руским председником Владимиром Путином могло да игра улогу у преговарачком процесу о сукобу у Украјини.
„Добро смо сарађивали дуги низ година. Можда то може да помогне у проналажењу преговарачког решења“, рекао је политичар у интервјуу за ДПА.
Шредер је нагласио да решење за сукоб у Украјини види само за преговарачким столом и није искључио да би његово лично пријатељство са председником Путином могло да одигра позитивну улогу у томе.
Портпарол руског лидера Дмитриј Песков, коментаришући изјаву бившег немачког канцелара, истакао је да су добри односи између званичника помагали у решавању сложених питања, али да Русија сада не види такву политичку вољу међу актуелним европским политичарима.
„Добри конструктивни лични односи увек могу помоћи у решавању међудржавних питања. И то су више пута доказивали бивши канцелар (Герхард) Шредер и председник Русије (Владимир) Путин. У време када је Шредер био на челу своје земље, то је помагало да се реше најтежа питања и осигура напредак у развоју билатералних односа. Нажалост, сада не видимо такву политичку вољу међу актуелним политичарима и не чујемо такве речи од њих“, закључио је Песков.
Прошле године, Шредер је за Берлинер цајтунг рекао да му се украјинска страна обратила 2022, питајући се да ли може да посредује у преговорима са руском страном. Према његовим речима, Кијев је био спреман да склопи мировни споразум са Русијом, али су САД то забраниле.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
РУСИЈА
Кремљ: Најрадикалнији присталица ескалације у Украјини је Макрон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала