- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Стокхолм: Врбовање шведских грађана од стране украјинске амбасаде ─ легитимно

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDЗаставе Шведске и ЕУ испред шведског парламента у Стокхолму
Заставе Шведске и ЕУ испред шведског парламента у Стокхолму - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Украјинска амбасада у Стокхолму може да врбује Швеђане за учешће у борбеним дејствима, јер то није у супротности са међународним правом, изјавио је за Спутњик портпарол шведског Министарства спољних послова Тумас Ванеск.
„То што Украјина штити свој територијални интегритет је у складу са међународним правом. Учешће шведских држављана у одбрани Украјине није противзаконито“, рекао је Ванеск.
На сајту украјинске амбасаде у Стокхолму налазе се информације о такозваној „међународној легији“, којој грађани земље могу да се придруже, али нема конкретних информација о захтевима за потенцијалне плаћенике, изузев „спремности на потешкоће“.
Истовремено, Шведска се налази међу оним земљама чије су амбасаде раније на свом сајту поставиле упозорење својим грађанима о ризику од терористичких напада у Москви. Шведска је накнадно осудила напад на „Крокус“.
Слична објава може се наћи и на сајтовима других украјинских амбасада: у Летонији, Финској, Исланду, САД, Пољској и Грчкој. Детаљније информације доступне су на страницама амбасада у Француској, Белгији, Данској и Литванији.
На пример, украјинска амбасада у Паризу саопштава да се легији плаћеника могу придружити људи узраста 18 до 60 година, који нису кривично гоњени и не болују од хроничних болести и нуди онима који желе се придруже да пошаљу копије свог пасоша и документе који потврђују војно или специјализовано искуство. Украјинска амбасада у Белгији, поред других услова за потенцијалне плаћенике, наводи да је потребно познавање украјинског, руског или енглеског језика.
Амбасада Украјине у Литванији међу неопходним условима наводи и могућност самосталног и легалног уласка на територију Украјине. На сајту се такође наводи да су плаћеници „међународне легије“ део неких од најпознатијих бригада украјинских Оружаних снага. Амбасада у Данској објавила је на главној страници линк сајт „међународне легије“.
Истовремено, на самој веб страници „легије странаца“ налазе се линкови ка украјинским амбасадама не само у горе наведеним земљама, већ постоји шири списак адреса у различитим земљама и на различитим континентима, укључујући земље ЗНД, где могу да се обрате они који желе да се придруже плаћеницима.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала