Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Врхунац цинизма: Замку против Срба копају они који су извршили највеће геноциде у историји

© Sputnik / Yuryi AbramochkinГенерална скупштина УН
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Резолуција о Сребреници која би, на предлог Немачке и Руанде требало да се нађе пред Генералном скупштином УН 27. априла, има само један циљ - политички обрачун са Србијом у ширем контексту обрачуна са Русијом. Врхунац парадокса је то што резолуцију о геноциду предлажу две државе које су починиле највеће геноциде у прошлом веку.
У тренутку када се дешава ужасан рат у Гази, у којима су жртве десетине хиљада људи, жена и деце, неко се сетио да из нафталина извлачи и поново актуелизује старе оптужбе против Србије, каже уредник политичке рубрике листа „Политика“ Бојан Билбија.
Да српски народ буде проглашен за геноцидни већ је једном спречено 2015, када је слична резолуција предложена у Савету безбедности, а када је Русија, на молбу данашњег српског премијера Александра Вучића, на њу ставила вето, подсећа наш саговорник.
„Сада се ово поново користи за то да се Србија стави на стуб срама да се врше додатни притисци, пре свега да урадимо оно што не можемо – да признамо независност Косова и Метохије, да се одрекнемо Републике Српске, да пустимо цео тај народ низ воду како би се утопио у некакву унитаристичку БиХ. И, наравно, пре свега, да управо оне који су нас од жига геноцида спасили 2015, као што је Владимир Путин, баш њему лично Београд да уведе санкције и прогласи га за злочинца. А злочинцем га проглашавају исти они који су 1999. починили злочине и никада нису одговарали за то“, каже Билбија.

Западна злоупотреба Сребренице

Према Билбијиним речима, догађаји из јула 1995. у Сребреници су несумњиви злочин, због кога су многи и осуђени. Али, консензуса шта се тамо тачно догодило нема, а за апсолутну истину узима се верзија једне стране, коју подржавају они који врше притиске на Србију.
А да се питање Сребренице увек актуелизује када треба извршити притисак на Србију, показује и чињеница да питање злочина почињеног у Сребреници до агресије НАТО-а на СРЈ 1999. није било актуелизовано. Тек тада, четири године касније, Сребреница почиње да служи као средство притиска на Србе и једно од оправдања за агресију, како би се показало да је НАТО кренуо у поход против геноцидног народа.
Од 1999. сребреничко питање увек се актуелизује и злоупотребљава увек када, како Билбија каже, треба рушити Србију и Републику Српску и када на њих треба појачати притисак.
За актуелизацију Сребренице одговорни су они који не маре за људске животе и који подгревају тензије у региону константно подмећући нож између српског и бошњачког народа.
„Емоције су и даље јаке, породице жртава памте и оплакују своје страдале. И Србија је увек и председник Вучић и пре њега председник Тадић, увек су исказивали најдубље поштовање према жртвама. Србија никада није славила злочине. Али, то се стално користи у политичке сврхе да би се, као неким чекићем, закуцавали ексери српском народу у живо тело“, сматра Билбија.

Врхунац апсурда – Немачка и Руанда предлагачи резолуције

Немачка и Руанда као предлагачи резолуције су врхунац апсурда јер су те две државе починиоци геноцида, оних заиста правих, несумњивих и веома јасних. У Руанди су, подсећамо, између 7. априла и 15. јуна 1994. паравојне јединице племена Хути, помогнути војском, убиле, према подацима из 2008, 1 074 000 припадника племена Тутси. Геноцид је пажљиво и брижљиво припреман.
Нацистичка Немачка је, пак, убила на десетине милиона Јевреја и Словена у покушају да створи „животни простор“. Током XX века било је и других геноцида – на пример у Камбоџи, где су Црвени Кмери између 1975. и 1979. убили између 1,5 и 2 милиона својих сународника. Многи активисти и борци за људска права оно што се тренутно догађа на подручју Газе сматрају геноцидом.
Ипак, без обзира на све чињенице, западне земље упорно инсистирају на Сребреници као примеру. Тако је и зацртани циљ да се резолуција о Сребреници искористи да 11. јули буде проглашен за Међународни дан геноцида.
То раде, према Билбијином мишљењу, из истог разлога због кога је Србија једина земља на свету којој, мимо свих међународних закона, откидају део територије и не обазиру се на кршење међународног права.
„Желели смо само једно – да живимо у миру и слободи. Зато је неко одлучио да такав народ не треба да постоји и да простор на коме живи треба да буде смањен до те мере да постанемо небитни“, констатује он.
Састанак Милорада Додика и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
СРБИЈА
Вулин обелоданио: У окружењу Вучића и људи који раде за ЦИА– Запад спрема хапшење Додика
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала