- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел извршио нападе на Либан и Сирију, наводно убијен командант Хезболаха

© AP Photo / Ariel SchalitИзраелски војни авиони Ф-15
Израелски војни авиони Ф-15 - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Израел тврди да је у данашњем ваздушном нападу на Либан убијен Али Абед Аксан Наим, заменик команданта јединица Хезболаха за ракете, док је истовремено извршио најсмртониснији удар на Сирију у последњих неколико месеци.
Тел Авив је саопштио да је Аксан Наим био одговоран за извођење и планирање ракетних напада на израелске цивиле.
У највећој ескалацији сукоба Хезболаха и Израела од 2006. године, десетак израелских војника и неколико цивила убијено на северу Израела, док је скоро 270 бораца Хезболаха и 50 цивила укључујући болничаре, цивиле и новинаре су убијено у израелским ударима на југ Либана.
Нова размена ватре преко границе отпочела је након израелског напада на Појас Газе, а Хезболах тврди да је узрок новог конфликта с Тел Авивом подршка народу Палестине.
С друге стране, сиријско Министарство одбране саопштило је да је неколико израелских удара погодило области у југоисточном делу провинције Алепо око 1.45 ујутро (22:45 по локалном времену, убивши више цивила и војног особља, преноси Ројтерс.
Додато је да су се ваздушни напади поклопили са нападима дроновима из града Идлиб и западног руралног Алепа, за које Министарство тврди да су извеле "терористичке организације" против цивила у Алепу и околини.
Три безбедносна извора рекла су Ројтерсу да 33 Сиријца и шест бораца Хезболаха погинула у нападу.
Један од убијених бораца Хезболаха је био локални теренски командант чији је брат убијен у израелском нападу на јужни Либан у новембру, рекао је један од извора.
Нападе су осудили Иран и Русија, док су Израел и САД саопштили да потенцијално примирје у Гази не би аутоматски укључило у Либан.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала