- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Јапан: Потврђен пети смртни случај након узимања суплемената

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Таблете
Таблете - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Јапанска фармацеутска компанија "Кобајаши" саопштила је да је потврђен пети смртни случај, који је можда повезан са конзумирањем додатка исхрани од црвеног квасца које производи, и да тек треба да утврди супстанцу која би могла бити одговорна за изазивање здравствених проблема које су пријавиле стотине корисника.
Према наводима компаније, пет особа које су умрле старости су од 70-их до 90-их година. Компанији је повукла своје додатке "бени-коџи холесте хелп" за снижавање холестерола.
"Извињавамо се због проблема који смо изазвали", рекао је председник компаније Акихиро Кобајаши на конференцији за новинаре у Осаки, преноси Кјодо.
Кобајаши је рекао да је супстанца о којој је реч "могла да потиче из буђи, али да тек треба да се утврди коју (хемијску) структуру има". Високи званичник компаније навео је да је око 680 људи већ било или жели амбулантно лечење због симптома за које се сумња да су повезани са коришћењем суплемента, а компанија ће им исплатити одштету, као и за 114 људи који су хоспитализовани.
Компанија је 22. марта објавила да људи који су узимали суплементе намењене смањењу нивоа ЛДЛ холестерола, познатог као "лош" холестерол, имају симптоме као што је болест бубрега. Међу осталим уочљивим пријављеним симптомима били су оток и умор.
Компанија је првобитно сумњала у умешаност цитринина, токсичног метаболита који производи црвени пиринач квасца, али је раније рекла да није откривен у њеним производима.
Јапанско министарство здравља јуче је саопштило да се смрт четири особе и више од 100 хоспитализација у Јапану доводи у везу са конзумирањем дијететских суплемената црвеног квасног пиринча фармацеутске компаније "Кобајаши".
Компанија "Кобајаши" је прошлог петка саопштила да је добила извештаје о болестима повезаним са њеним производима и повукла је са тржишта пет од њих, укључујући око 300.000 паковања својих суплемената "бени-коџи холесте хелп".
Та пилула је заправо пиринач ферментисан врстом црвено-љубичасте плесни која се користи и као боја за разне прехрамбене производе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала