- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Призор који се виђа једном у животу: Ускоро ће се догодити космичка експлозија великих размера

CC0 / Unsplash/Shot by Cerqueira / Експлозија звезда
Експлозија звезда - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Небески плес две звезде међусобно удаљене 3.000 светлосних година резултираће јарком експлозијом која ће данима моћи да се види голим оком, рекли су астрономи са Универзитета Нотингем Трент.
Експлозија у систему T Coronae Borealis, која се догађа једном у животу, изгледаће као нова звезда која интензивно сија на ноћном небу, пре него што избледи и ишчезне на наредних 80 година.
Професор Денијел Браун објашњава да се небески догађај када се бљештавост звезде убрзано појачава назива "нова".
Према његовим речима, није лако предвидети тачан датум овог догађаја, али сматра да би се он могао десити било када до септембра, преносе хрватски медији.
"Чека нас посластица, видећемо тзв. нову звезду на небу", рекао је Браун и истакао да T Coronae Borealis није само једна звезда, већ се ради о две звезде које круже једна око друге.
"Оно што тај пар чини тако посебним је да он свако мало појача своју светлост, па нам постаје лако видљив", рекао је астроном.

Довољно материјала за термонуклеарну експлозију

Масивнија звезда у том пару је бели патуљак, који у волумену великом попут наше Земље може имати исту масу као наше Сунце, рекао је Браун. Његов сапутник је остарели "црвени див" који се ширио и свој материјал одлагао на белог патуљка.
"Отприлике сваких 80 година бели патуљак прикупи довољно материјала да се запали у термонуклеарној експлозији и снажно појача своју светлост", рекао је Браун.
"Сада је време за још једну такву експлозију за T Coronae Borealis, чија ће се светлост с 11 маг, једва видљива двогледом на тамном небу, повећати на 2 маг, па ће моћи да се види голим оком чак и на загађеном небу. 'Нова' ће постати видљива у близини сазвежђа Херкула", додао је он.
На скали магнитуде звездане светлости виши број означава слабију светлост, подсећају хрватски медији, а астрономи објашњавају да су "нове" у суштини попут хидрогенских бомби.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала