- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кукоч о Јокићевој интелигенцији, голфу са Џорданом и Југославији: „Дрим тим је направљен због нас“

© Sputnik / Тамара РанковићТони Кукоч
Тони Кукоч - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Тони Кукоч, прослављени хрватски кошаркаш, одржао је конференцију за медије у „Дому омладине“ у Београду поводом премијере филма „Чаробна седмица“ који говори о његовом животу.Том приликом говорио је о успесима са репрезентацијом Југославије, Николи Јокићу као и пријатељству са Мајклом Џорданом.
Пре неколико недеља легендарни Тони Кукоч уживао је играјући голф са својим пријатељем Мајклом Џорданом, а ових дана борави у Београду. Најпре је гледао утакмицу Партизана и Олимпијакоса у Евролиги, а потом је одвојио и време за разговор.
Кукоч је током своје каријере понео многа звања, али довољно је напоменути да је три пута био шампион НБА лиге, три пута шампион Евролиге, док је са репрезентацијом Југославије био шампион света и два пута шшампион Европе. Све три НБА титуле освојио је са Чикаго Булсима односно са чувеном генерацијом којој су припадали Мајкл Џордан, Скоти Пипен и Денис Родман.
„Прва моја година са Булсима, играо сам 27-29 минута, некада и почињао, али када се вратио Мајкл, онда сам улазио са клупе. Када сам улазио са клупе, имао сам осећаш да морам да погодим сваки шут како бих имао већу минутажу. Зато ми је Фил Џексон објаснио да не зависим од шута, у кошарци има много ствари које мораш да радиш. Шут је можда и најнебитнија ствар. Мораш играти одбрану, да знаш све, измене… Ја шутнем, промашим, желим да пресечем лопту, мој играч поентира… Тада ми је Фил Џексон рекао да му то смета. На терену те држи ако урадиш девет неких других ствари ако урадиш коректно“, рекао је Кукоч.
Истакао је да би после напорних тренинга и после 500 убачених шутева за њега промашај представљао изненађење.
„Ако шутнете 500 или 600 убачених дневно, то би требало да буде нормално на утакмицама. У важним тренуцима утакмице, онда нема преиспитивања, радиш оно што си највише пута направио. Онда се више изненадиш ако га промашиш, а не погодиш. То је тачно, у својој генерацији можеш бити скочнији, јачи, виши, али када дођеш до сениорске екипе, онда су и старији, јачи, бољи, треба да радиш сваки дан да би дошао до високог нивоа. Можеш да питаш Џордана и Џексона о кошарци, али најважније је погледати у огледало и питати себе шта ти фали. Ако си искрен, онда ћеш брзо открити“, додао је легендарни кошаркаш.
Говорећи о НБА лиги легендарни кошаркаш дотакао се и Николе Јокића и европских кошаркаша који су све доминантнији у Америци.
„Данашњи играчи који долазе из Европе су јако цењени и свака екипа која иде у плеј-оф, жели да има једно или двоје европских играча. Европски играчи имају могућност играња више позиција, лакше повезују екипе. Јокић… он може да игра било шта. Када га погледаш, нити је скочан, нити брз, али његоав глава, интелигенција, две секунде пре свих. Он чита ту кошарку, нећу рећи да се игра, јер се у НБА не можеш играти, физички је захтевно, али видиш да он ту утакмицу чита. Послаже ту читаву екипу. Због своје висине игра петицу, али је плејмејкер те екипе“, рекао је Кукоч.
Сматра да су играчи са ових простора увек били изузетни у најјачој кошаркашкој лиги на свету, а да Американци то нису очекивали. Присетио се Олимпијских игара 1992. године када репрезентација Југославије није могла да учествује. Кукоч је играо за Хрватску која је поражена од Сједињених Америчких Држава.
„Има жала јер је читав тај ‘Дрим тим’ направљен да играли против нас. Ми смо тих година били много доминантни и постојали смо само ми, Американци и Руси. Након што смо их ми и Руси неколико пута осрамотила, они су направили тим да нам се супротставе. Велика је жал за тим. Мислим да би то била једна од најбољих утакмица икада одиграних. Чини ми се да смо имали начина како да играмо са њима, а не треба напомињати ко је играо за ту екипу. Американци тих година нису били толико упознати са нама. Нас су виђали једино на Олимпијским играма и били су упознати са квалитетима Држена Петровића, Дина Рађе, Стојка Вранковића, Влада Дивца, Арвидаса Сабониса, Шарунаса Марчуљониса…“, објаснио је Кукоч.
Када је реч о данима у репрезентацији Југославије посебно памти оне припремне за јуниорско Светско првенство са којег се касније вратио окићен златом заједно са Владом Дивцем, Дином Рађом, Александром Ђорђевићем.
„Има нека Црна планина код Пирота. А, Стара? За мене је била Црна… (смех). Устати у шест ујутру, ставити на себе 20 кила терета и трчати сат и по времена, и онда се вратити на доручак, па поново тренинг… Па онда оних 250 степеника…“, присетио се легендарни кошаркаш.
Било је то првенство које је најавило велике каријере између осталог и каријеру Тонија Кукоча. Колико је био цењен у НБА лиги говори и то што је до данас остао пријатељ са Џорданом.
„Пре неколико недеља играли смо голф, причали. Имамо супер однос, не волим пуно о томе да причам, то је договорено између нас. Он мене воли и поштује“, истакао је Кукоч.
Легендарни кошаркаш имао је прилике да током посете Београду погледа и утакмицу Партизана.
„Увек сам се супер осећао у Београду, Партизанова публика ме је из неког разлога увек волела и ценила. Жао ми је што нису победили, али то се у спорту деси. Знам да имају још шанси за плеј-оф“, рекао је Кукоч.
Оно што је истакао јесте да је током играња за Југопластику увек гајио поштовање према Партизану.
„Моја каријера је стално паралелна са Партизаном. Увек нам је изгледало да је Партизан бољи од нас, индивидуално. Мислим да смо ми били боље утренирани и то је превагнуло на нашу страну. Против Партизана никада није било лако, увек је постојало поштовање, страх, и те утакмице су увек биле на 2-3 поена“, рекао је Тони Кукоч.
Сандро Тонали - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
СПОРТ
Није научио лекцију – и поново је под истрагом?! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала