Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић открио план Запада: Тражиће ратну одштету од Србије

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, говорећи о резолуцији о Сребреници која би требало да се нађе на дневном реду Генералне скупштине Уједињених нација 27. априла, да ћемо у наредном периоду имати колективни Запад против себе, додајући да постоје два разлога за доношење резолуције.
"Један је да српски народ буде кажњен због своје слободарске политике и да буде додатно притиснут због Косова и Метохије и своје геополитичке оријентације. Други разлог тај што не могу у потпуности да подрже Палестинце због подршке Израелу, па су нашли муслимане које могу да подрже", рекао је Вучић, додајући да ће бити тражена и ратна одштета од Републике Србије.
"Када су нам замерали што на дневни ред стављамо противправну НАТО агресију, двојица амбасадора су нам рекла да се 25 година враћамо у прошлост, а сада нас у прошлост враћају 29 година. У Сребреници се догодио ужасан злочин", рекао је председник Србије уз напомену да се резолуција помиње због притиска на Србију.
"Ми ћемо се борити, мали смо, све те силе су против нас. Они морају да скупе две трећине за то, али биће тешко за нас", рекао је Вучић.

Покушаћу да разговарам са Додиком да води политику мира

Вучић је рекао да ће покушати да разговара са председником Републике Српске Милорадом Додиком да води политику мира, али и политику спуштања тензија.
Он је на питање новинара како види последње изјаве Додика да ће кренути у нову борбу политичке борбе, рекао да нема право да му говори како да се понаша, али да ће покушати.
Како је рекао, он сваки дан са Додиком размени основне информације и навео да је до два сата после поноћи пратио рад Скупштине Републике Српске.
"Ситуација је компликована, политички узаврела и када говоре о Дејтонском споразуму, реците ми шта је и који члан прекршила РС око имовине. Покажите ми члан Дејтонског споразума који је Додк прекршио, то ћу да питам и (високог представника Кристијана) Шмита, а знам шта сам га и прошли пут питао. Само ми покажите где то пише. Не причајте ми о дугу и дуговима, већ где то пише. Да ли су криви Додикови унучићи, јел су и њима укинути рачуни", рекао је Вучић.
Додао је да није увек сагласан са тим шта Додик ради, али да када види како то иде и у ком смеру, запита се шта ћемо да радимо за два месеца када укину све банке.

Снажна реакција Србије

Говорећи о иницијативи за пријем тзв. Косова у Савет Европе рекао је да реакција Србије треба да буде снажна, озбиљна и одговорна, а коначну одлуку донеће влада.
„Доносићемо одлуке, спреман сам да чујем мишљење и владајуће већине и свих парламентарних и ванпралметнарних странака, сматрам да реакција Србије треба да буде снажна, озбиљна и одговорна, а коначну одлуку донеће влада“, рекао је председник у обраћању нацији.
Додао је да је добио званичан позив од председника Француске Емануела Макрона и да ће његова посета бити од великог значаја за Србију.
"Молићу председника Макрона да узме у обзир све оно о чему смо разговарали, али да узме у обзир и међународно-јавноправне норме, посебно обавезу формирања заједнице српских општина. Ја знам да Француска подржава независност Косова, али је моје да молим", рекао је Вучић.
Председник је поновио да је Србија на европском путу, и да од тог пут није одустала, али и да ће ситуација за нас бити све тежа и компликованија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала