Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Грчки лист: Вучић оштро о Дори Бакојани после промене става о чланству Приштине у Савету Европе

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKIДора Бакојани
Дора Бакојани - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2024
Пратите нас
Грчки лист Демократија данас је на насловној страни објавио да је председник Србије Александар Вучић у синоћњем обраћању јавности оштро осудио известитељку за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дору Бакојани због промене става Грчке и давања позитивног мишљења.
Лист, близак владајућој Новој демократији премијера Кирјакоса Мицотакиса наводи да је Вучић у обраћању нацији употребио „невиђено оштру реторику“ против Бакојани, оптужујући и њу и грчку владу у целини да су „одговорни за изненадну промену става Грчке“.
„Конкретно, током свог драматичног говора из Председништва, синоћ се председник Вучић обратио госпођи Бакојани по имену веома љутитим тоном, рекавши: 'И да кажем Дори Бакојани: Срам те било шта си урадила. Срам те било! Ја лично знам ко вам је дао налог телефонским позивом а ви сте променили извештај (о Косову)... Неки људи имају кичму, а неки су без кичме!'“, пренео је грчки лист.
Демократија наводи да је Вучић истакао да је током две-три године Куртијеве владавине на КиМ почињено дупло више злочина над Србима него у претходних девет година.
Како се наводи, оштра реакција председника Србије уследила је мање од 48 сати након што је извештај Бакојани прихватила Парламентарна конференција Савета Европе, а у којем је бивша грчка министарка спољних послова предложила укључивање тзв. Косова у СЕ, заобилазећи међународне обавезе владе и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија према српском народу на КиМ, на које се до пре две седмице позивала и предлагала их и сама Бакојани.
Лист оцењује да потез Бакојани „отвара пут за међународно признање Косова“ и истиче да перспектива признања тзв. Косова заправо грчком иницијативом, ствара велики проблем и на Кипру, који се томе оштро противи, јер је с правом забринут да би такав развој догађаја могао отворити пут признању окупираног дела Кипра.
Како се додаје, остаје да се види да ли се под притиском Атине променио и став Кипра.
Такође се истиче да овај „опасан преокрет“ није само потврда дубоког раскола који је, нажалост, сада настао у грчко-српским односима под одговорношћу грчке стране, већ да представља и лош предзнак „погубних последица“ по Кипар.
Оцењује се да је одговорност потпуно на влади премијера Киријакоса Мицотакиса, која, како се наводи, „заобилази националне позиције без икаквог политичког легитимитета“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала