- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Масакр у ”Крокус ситију”: Како је откривен терористички троугао Украјина-САД-ДАЕШ /видео/

© Фото : EMERCOM of the Russian FederationСотрудники МЧС РФ разбирают завалы в здании концертного зала "Крокус Сити Холл"
Сотрудники МЧС РФ разбирают завалы в здании концертного зала Крокус Сити Холл - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2024
Пратите нас
Украјинске службе безбедности повезане су са масакром у ”Крокус ситију”, а уз њих иза напада исламских терориста стоје западне специјалне службе, оптужио их је у уторак шеф руске Федералне службе безбедности Александар Бортњиков. Али не мора се њему веровати на реч; постојање терористичког троугла Кијев–исламисти–Запад документују и западни извори.
И та веза није настала недавно већ је производ деценијске традиције.

„Ал Каида је на нашој страни“

Још је покојни, русофобни колико и утицајни саветник за националну безбедност председника Сједињених Америчких Држава Збигњев Бжежински својевремено јавно признао да је ЦИА почела да помаже муџахединима у Авганистану против тамошње просовјетске власти на основу тајне директиве Џимија Картера од 3. јула 1979. године. Па је из тог аранжмана настао и Осама бин Ладен кога ће лондонски ”Индепендент” 1993. заљубљено описивати као ”антисовјетског ратника који је своју армију ставио на пут мира”, ”стидљивог човека” и правог ”планинског ратника из муџахединских легенди” који је истом приликом признао да се и према Босни и Херцеговини осећа као и према Авганистану. А и муслимански борци из Травника спомињали су његово име, писао је такође ”Индепендент”, те није ни чудо што ће се касније испоставити и да су Бин Ладен и његов потоњи наследник Ајман ал Завахири предводили Ал Каидине операције против Срба. Против којих су тад ратовали и Американци и сви остали њихови савезници…
Али није се Ал Каида ”нашла” на истој страни са Америком само у том случају. Наиме, ”Ал Каида је на нашој страни” – објаснио је достојни наследник Збигњева Бжежинског, актуелни саветник за националну безбедност председника САД Џејк Саливен у и-мејл поруци упућеној 2012. године тадашњој државној секретарки Хилари Клинтон поводом почетка рата који су управо тада изазвали у Сирији. Па се ”Викиликс” Џулијана Асанжа тога докопао и обелоданио читавом свету ко је чији савезник.

Извештај обавештајне службе Пентагона

Да би нешто касније, да то и додатно потврди, до јавности доспео и извештај обавештајне службе америчког Министарства одбране у коме се наводи да иза побуне у Сирији стоје Ал Каида и Муслиманско братство, да су то амерички савезници у борби против Башара ел Асада коме помажу Русија, Иран и Кина, те да ће ти амерички савезници из Ал Каиде створити ”салафистичку кнежевину” на простору источне Сирије и западног Ирака. И то је, наводи се у документу, ”управо оно што желе силе које подржавају опозицију” – Америка и савезници – ”како би изоловали сиријски режим”. Па недуго потом баш на том простору настаде ДАЕШ* (тзв. Исламска држава)…
Што значи да није било нарочито изненађење ни када је прошле године новинар магазина ”Ролинг Стоун” Сет Харп открио да је Шахаб ал Мухаџир, вођа ДАЕШе државе у Авганистану која ће преузети одговорност за терористички напад у Крокус ситију у Москви, радио безбедносне послове у америчкој војној бази Баграм код Кабула, као и за двојицу најближих сарадника ЦИА у тој земљи. Па су објављена и његова лична документа која то доказују. А онда је ”Волстрит џорнал” открио и да су се многи амерички сарадници из Авганистана, после повлачења војске САД, придружили ДАЕШ-у.

Сигурна кућа у Украјини

А за то време је Украјина постала права сигурна кућа за важне припаднике ДАЕШ-а, попут Ал Баре Шишанија за кога је 2019. ”Индепендент” писао да се мислило да је мртав али се испоставило да је један од многих – споменуте су стотине – који су у Украјини пронашли уточиште. Да би почетком прошле године француска државна телевизија објавила и ласкави видео прилог о још једном злогласном Шишанију – тј. Чечену – Абдул Хакиму, џихадисти који је из Сирије са својим потчињенима дошао у Украјину да се бори против руске војске. А онда је и ”Вашинтон пост”, међу документима процурилим из Пентагона прошле године, пронашао и један који описује како је украјинска војна обавештајна служба у Сирији настојала да регрутује разноразне џихадисте за нападе на Русе.
Троугао терористичке сарадње тиме је и затворен. Па је утолико и индикативније настојање Запада и режима у Кијеву да искључиву одговорност за масакр у Москви, и без било какве истраге, свале искључиво на ДАЕШ.
Тим пре што чак и немачки медији, као што је ”Зидојче цајтунг”, ових дана отворено признају да се ”стотине бораца”, па и читаве ”легије” кавкаских муслимана боре уз украјинске војнике против Руса, те да две деценије после Другог чеченског рата они ”настављају свој изгубљени рат у Украјини” након што су пре тога, ”побегавши из Чеченије, постали део терористичке мреже ДАЕШ-а у ратовима и устанцима у арапском свету… Многи су се у Сирији борили против Асадовог режима, који је у савезу са Москвом. Током тог времена, многи су приступили ДАЕШ-у. Чињеница да су украјинске тајне службе могле да искористе специјално терористичко стање свести кавкаских радикала из ДАЕШ-а (…) можда и делује као чиста спекулација – али она свеједно има смисла.”
Како су, упркос томе, Вашингтон и Кијев одмах ”знали” ко (ни)је крив за напад на Крокус сити? Како су се сви они нашли на истој страни против Русије? И какве све то везе има са скоро 400 плаћеника из Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије у редовима украјинске војске?
O овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” говорили стручњак за тероризам Џевад Галијашевић и дипломата Зоран Миливојевић.
Погледајте видео:
*Терористичка организација забрањена у Русији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала