- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Први случај убиства полицијског робота у Сједињеним Државама

© Sputnik / Лола ЂорђевићТело и рука робота у Центру за роботику Инситута "Михајло Пупин"
Тело и рука робота у Центру за роботику Инситута Михајло Пупин - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2024
Пратите нас
Након што је „Бостон Динамикс“ представио свог робота под именом „Спот“, јавност је остала подељена око његових могућности. За неке је то доказ великог напретка роботике и технологије, док су га други назвали застрашујућим роботским псом. Овај робот се показао веома корисним у бројним индустријама и привукао је интересовање полиције и војске.
У неким случајевима, попут оног у Њујорку, полиција је након почетне фазе тестирања одустала од употребе „Спота“ у свакодневном сервису јер је робот изазвао немир међу грађанима. Али у неким специфичним и опасним ситуацијама, у којима би животи полицајаца могли бити угрожени, овај робот се показао изузетно корисним.
Државна полиција Масачусетса (МСП) такође га користи у својој служби, а према објави на њиховим друштвеним мрежама, њихов робот је недавно упуцан. Како истичу на страници „Дигитални трендови“, ово је први пут (бар колико је познато) да је неко упуцао пса робота.
Након што је специјална полиција упућена на терен због дојаве наоружаног мушкарца забарикадираног у кући, он је отворио ватру на њих. С обзиром да је ситуација била опасна и да су животи полицајаца угрожени, у акцији је коришћен „Спот“, као и два робота PackBot 510. Ови роботи, којима је полиција даљински управљала, послати су у кућу да лоцирају човека. „Спот“, који је у МСП-у назван Роско, послат је у подрум куће, али када је покушао да отвори врата, појавио се осумњичени са пушком и оборио робота и побегао на спрат.
Али оно што није знао је да би „Спот“ могао сам да се подигне, а робот га је пратио горе, пењући се уз степенице. Када је, на своје изненађење, осумњичени схватио да је робот иза њега на степеницама, поново га је оборио и уперио пушку у Росковом правцу. Након тога комуникација са роботом је изгубљена, а полиција је објаснила шта се десило.
Осумњичени је савладан након што је испаљен сузавац и без отпора се предао. Током претреса куће, Роско је пронађен и испоставило се да је у њега пуцано три пута. Ово је, дакле, први пут да је робот Бостон Динамикса упуцан у акцији.
Захваљујући технологији, није било потребе да се у кућу шаљу људи или прави пас, доводећи своје животе у опасност. Роско је послат у Бостон Динамикс, где ће компанија спровести одређена истраживања о њему, док ће МСП послати новог робота који ће се користити у будућим полицијским операцијама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала