- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спутњик открива крипто налог за који се претпоставља да су га користили терористи из "Крокуса"

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаСећање на жртве терористичког напада у Москви
Сећање на жртве терористичког напада у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2024
Пратите нас
Агенција Спутњик открила је крипто новчаник који су можда користили наручиоци и извршиоци терористичког напада у концертној дворани „Крокус сити хол“. Кроз њега пребачена сума новца која одговара половини обећане награде терористима.
Адреса новчаника је била постављена на Телеграму каналу повезаним са „Гласом Хорасана“ (авганистанско крило ДАЕШ, терористичке организације забрањене у Русији).
Агенција је анализирала податке трансакција доступних на мрежи и испоставило се да се адреса овог крипто новчаника појавила први пут на платформи Тронскен 12. марта у посту једног од Телеграм канала екстремистичке оријентације чији је администратор човек са налогом - Mavlavi_56.
Он води и други Телеграм канал – „Глас Хоросана“.
Наредног дана, 13. марта новчаник је постао активан, а у виду трансакције појавили су се токени у вредности од 2,19 долара.
Извора Спутњика је протекле среду навео да је у међувремену укинути канал „Глас Хоросана“ коришћен је за врбовање извршилаца терористичког напада у „Крокусу“. Истог дана је шеф обједињене прес службе судова Санкт Петербурга Дарја Лебедева, говорећи о другом случају, навела да су терористе који су напали „Крокус“ врбовали „емисари терористичке организације ДАЕШ“ преко Телеграма, али конкретан канал није навела.
Бивши администратор канала „Глас Хорасана“ Mavlavi_56 је три пута пре терористичког напада (18. марта и два пута 20. марта) поставио пост са поруком – прикупљање средстава за помоћ породицама и деци заробљених муџахедина уз податке тог истог крипто новчаника са платформе Тронскен.
После напада није објављиван позив за прикупљање средстава.
На дан напада у 17.24 сати по московском времену на поменутом Телеграм каналу појавио се линк који води ка поруци верске садржине „Гласа Хорасана“ испод које је била фотографија борца са покривеним лицем и аутоматском пушком на рамену.
У крипто новчанику је тог дана регистрован врхунац активности: појављивали су се и практично одмах нестајали токени. Средства су уплаћена и скинута четири пута: 325, 550, 550 и 1.100 долара.
Ако се саберу све четири трансакције добија се 2.525 долара (232.000 рубаља).
Подсетимо, осумњичени Фаридун Шамсидин је после привођења рекао да су им за терористички напад обећали пола милиона рубаља и да им је било пребачена половина.
После напада није било трансакција.

Напад на „Крокус Сити Хол“

Подсетимо, руски државни органи ухапсили су 11 лица повезаних са терористичким нападом на посетиоце концерта музичке групе „Пикник“ у „Крокус сити холу“.
Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин саопштио је да је, према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу порастао до 139.
Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у „Крокус сити холу“, а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.
Директор ФСБ-а Александар Бортников је изјавио да је кијевски режим директно повезан са организацијом терористичког напада исламиста, а западне обавештајне службе су допринеле припреми напада.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала