- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стевандић: Српска ће теретити Шмита и Марфија због угњетавања грађана Српске

© Sputnik / Бранко МаксимовићБањалука
Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће институције Републике Српске теретити Кристијана Шмита, америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и њима сличне пред домаћим правосуђем, али и пред правосуђем у њиховим земљама.
„Када је реч о акту тероризма, за који ће бити пријављени Шмит и Марфи ако наставе да угњетавају грађане Српске, то је дефинисано и у Повељи о људским правима УН. Тамо јасно стоји да је угњетавање народа без икаквих законских основа акт тероризма”, нагласио је Стевандић.
Он је рекао да је Република Српска усвојеним закључцима и нацртом свог изборног закона јасно поручила Шмиту, Марфију и сличнима да игра активну улогу на политичкој сцени и да има више потеза, те да они који су произвели ову кризу сада имају сужен маневарски простор и сваки резултат на крају ће ићи на њихову штету.
Стевандић је истакао да је Републици Српској битно да пробије медијску блокаду и да покаже земљама из којих долазе ове острашћене дипломате да они угњетавају један народ.
„Варају се ако мисле да ће грађани у њиховим земљама, када чују да су оптужени за акт тероризма, то игнорисати. Па, нико није луд да штити терористе. Многи у Немачкој и САД не знају какве пакости раде њихове дипломат“, рекао је Стевандић за Вечерње новости.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је и закључке да ће заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске предузети потребне мере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисале последице противуставног деловања на територији Српске.
„Коришћење претњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, с циљем да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно деловање дела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савета безбедности УН, биће сматрано актом тероризма“, наводи се у закључцима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала