- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

За сада само идеја: Друштвена мрежа за Србе – против западних „вредности“ и цензуре

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаСтраница сајта друштвене мреже Твитер
Страница сајта друштвене мреже Твитер  - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2024
Пратите нас
У жељи да створи друштвену мрежу без цензуре, али и да поврати традиционалне вредности српској омладини, Владо Васиљевић створио је Србсбук – Фејсбук* за Србе. Простоту, насиље, вулгарност и сензационализам планира да замени са едукативнијим и кориснијим садржајем, уз слободан проток информација и апсолутну слободу говора.
Васиљевић се иначе бави порталима и уредник је сајта „Србија јавља“. Раније је његов сајт имао посећеност од скоро 100.000 људи, а данас не може да „добаци“ ни до 20.000. Фејсбук* не дозвољава више неограничено дељење линкова, сајтова, или просто вести које њима не одговарају, па је самим тим и посећеност многим порталима и сајтовима опала.
За разлику од истоименог портала, Фејсбук страница „Србија јавља“ имала је „само“ 40.000 пратилаца и угашена је без разлога или објашњења. Стигло је само обавештење да су некакви стандарди нарушени и то је било довољно да страницу угасе.
Спутњиков саговорник је, каже, из ових разлога био принуђен да нешто измисли, јер тренутну ситуацију не може ни финансијски да издржи. После укидања и забрањивања, односно смањивања броја пратилаца и читалаца, он више не може да исплати своје запослене, а обавезе се гомилају.
© Фото : Screenshot сајта ,,Србсбук" / Лого и почетна страница ,,Србсбука"Лого и почетна страница ,,Србсбука"
Лого и почетна страница ,,Србсбука - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Лого и почетна страница ,,Србсбука"

Накарадан систем вредности

Ипак, цензура није једини разлог за покретање Србсбука. Циљ му је, каже, да покуша да промени тренутни систем вредности код омладине, за који иначе сматра да је накарадан.
Што се тиче циља, хтео бих да изокренем све оно шта је дозвољено на Фејсбуку и Инстаграму. Тамо се форсирају голотиња, глупости, простота и све оно што нам је дошло са Запада и шта не ваља. То се нашој деци пропагира на разне начине и није ни чудо што нам је омладина у оваквој ситуацији. Хтео бих да се на „Србсбуку“ то некако преокрене и да такве вести буду на дну, рекао је Васиљевић за Спутњик.
Он истиче да жели да сузбије простоту, а не истину и да ограничења о којима он говори нису идеолошког карактера, већ су усмерена ка едукацији младих. Нешто слично, додаје, алгоритму Тик Тока који за своје кинеско тржиште пласира неупоредиво кориснији и квалитетнији садржај него у другим деловима света, где је „све“ дозвољено.
Ово неће бити само друштвена мрежа, прича Васиљевић, већ и неки вид почетка промене свести. Васиљевић сматра да „оно што НАТО није успео да уради бомбама“, данас довршава пропагандом која стиже са Запада.
CC0 / Unsplash/Solen Feyissa / Тик Ток
Тик Ток - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Тик Ток

Против западне цензуре

Када је реч о вестима везаним за Русију, које на Васиљевићевом сајту „Србија јавља“ имају посебан одељак, он каже да је до њих јако тешко доћи. Огромна цензура је завладала од како је почела специјална војна операција у Украјини, али њени почеци датирају још од претходних америчких избора и оптужби да је Русија била умешана у амерички изборни процес, помогавши Доналду Трампу да победи Хилари Клинтон. Од тада је, каже наш саговорник, кренуло „завртање вентила“.
Што се слободе изражавања тиче, Васиљевић тврди да неће бити никаквих рестрикција и да ће људи моћи да разговарају ослобођено и без зазора.
„Србсбук“ је недавно покренут и за сада има свега 200 корисника, а када пређе цифру од 20.000, Васиљевић каже да ће потражити помоћ програмера како би „лансирали“ и апликацију.
Колико сам до сада приметио, налоге на Србсбуку више отварају старији, али то је можда и због моје публике која чита „Србија јавља“. Претпостављам да је то разлог, али трудићу се свакако да се још рекламирам јер ми је у интересу првенствено да привучем млађе људе, закључио је Владо Васиљевић.
*Активност компаније Мета - друштвене мреже Фејсбук, Инстаграм и Тредс, забрањена је у Русији као екстремистичка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала