- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како се (НБА) кошарка променила у последњих 20 година – неки шутеви су потпуно „изумрли“

© AP Photo / Jed JacobsohnСтеф Кари
Стеф Кари - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
Пратите нас
У протеклих 20 година кошаркашки терени НБА лиге постали су поприште драматичних промена. Једна од најуочљивијих трансформација јесте у избору шутева. Она је видна кроз анализу графикона који приказује удео шутева са полудистанце у односу на оне за три поена и из рекета. Полудистанца је практично - изумрла од 2004. до 2024. године.
У раним 2000-им, НБА је била лига у којој су се често виђали шутеви са полудистанце. Легенде попут Кобија Брајанта или Дирка Новицког редовно су користили овај тип шута као поуздано оружје у свом арсеналу.
Међутим, последњих година, овај тренд је, као што је то представио новинар Кирк Голдсбери, драматично опао, а шут са полудистанце готово да је постала ствар прошлости. Нема скок-шута ни са бочних позиција од коша, али ни оних чеоних. Кошаркаши се радије одлучују за шут за три поена ако ће да гађају већ са дистанце.
Овај приступ је добио на значају када су тимови попут Голден Стејта под вођством Стива Кера и сјајним шутерским способностима Стефа Карија и Клеја Томпсона, почели да доминирају лигом, постављајући нове рекорде у броју постигнутих тројки.
Сада је уобичајено видети играче како рутински погађају шутеве с велике удаљености, често чак и даље од линије за три поена, док се шутови са полудистанце користе само као последња опција.
Ова промена није утицала само на шутере. Центри и крилни центри, традиционално везани за рекет, сада морају да буду сспособни да шутирају са дистанце или се суоче са ограничењима у својој употребивости на терену. Такође, све је мање и хорога и полухорога, практично се виђају јако, јако ретко.
Без обзира на будући развој, једно је сигурно: НБА лига данас је знатно другачија него пре две деценије.
А, све се то даље, наравно, прелива и на европску кошарку.
Миљанов корнер - спортски подкаст - Sputnik Србија
Нови Јутјуб канал емисије „Миљанов корнер“
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
СПОРТ
Роџер једну титулу никада није освојио – порука из „Новаковог царства“ као доказ да још увек пати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала