Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Отварање ка свету будућности: Хоће ли Запад „опростити“ Србији гостовање на Самиту БРИКС

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаУчавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР
Учавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
Пратите нас
Једина европска земља која ће ове године наступити на самиту БРИКС-а биће Србија. Притисци Запада да до тога не дође биће велики, али не већи од оних свакодневних који задиру у суверенитет и територијални интегритет. Ово је добар знак, а очекивати да постоји тактика због које би нас Запад оставио на миру било би наивно, сматра Бранко Павловић.
Овако аналитичар Бранко Павловић тумачи позив председнику Србије Александру Вучићу да у октобру ове године буде специјални гост самита земаља БРИКС у Казању.
То је сасвим сигурно врло велика подршка позицији Србије која штити међународно право и принципе на којима су основане Уједињене нације после Другог светског рата, што је темељна позиција новонастајућег мултиполарног света који се, пре свега, очитава у БРИКС-у, али, наравно и у другим организацијама, попут Шангајске организације за сарадњу, рекао је Павловић за Спутњик.
Он сматра да би влада Србије требало и званично да аплицира, како за Шангајску организацију, тако и за БРИКС, не чекајући Самит. То би за Србију било од изузетног значаја као отварање ка једном свету коме, како каже Павловић, сигурно припада будућност.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
БРИКС

Будућност света

Павловић подсећа да и у БРИКС-у и у Шангајској организацији кључну реч имају Русија, Кина и Индија и да је су то земље предводници када је реч о светском развоју. Само је Кина у прошлој години заслужна за једну трећину укупног привредног раста света и, додаје Павловић, уколико се томе придодају и друге земље, постаје очигледно ко ће „кројити“ будућност света.
Наш саговорник верује да је врло важно и врло добро што је председнику упућен позив, али такође сматра да Србија мора „играти“ много активније, не чекајући да јој са стране шаљу позиве, већ да сама затражи да се прикључи том делу света. Притисака са Запада ће, без сумње, бити, али на њих се не треба освртати.
© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаТрансляция обращения президента РФ Владимира Путина к участникам бизнес-форума саммита БРИКС в ЮАР
Трансляция обращения президента РФ Владимира Путина к участникам бизнес-форума саммита БРИКС в ЮАР - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
Трансляция обращения президента РФ Владимира Путина к участникам бизнес-форума саммита БРИКС в ЮАР
Притисци на нас су ужасни и много већи везано за наш суверенитет и територијални интегритет и до сад смо ваљда закључили да никаквим попуштањем и додворавањем Западу не можемо спасти себе. То видимо и у Републици Српској, то видимо и око примања тзв. Косова у Савет Европе и у том смислу Србија мора апсолутно снажно да се ослања на онај део света и оне државе које поштују њен суверенитет и територијални интегритет и који је уважавају као равноправну у међународним односима.
Када говори о могућности да се у будућности, поред Србије, још нека европска земља позове на самит БРИКС-а, Павловић сматра да се у читавој Европи, поред Србије, по својим ставовима о принципијелном ставу поштовања међународног права, једино можда истиче Мађарска, али да Србија за сада остаје као једини изузетак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала