- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад није успео да направи Мајдан у Русији - уследио је покушај блицкрига друге врсте

© Sputnik / Kirill KallinikovЗграда "Крокус сити хола" након терористичког напада и пожара
Зграда Крокус сити хола након терористичког напада и пожара - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
Пратите нас
Иако је крајњи циљ Запада да збаци Путина и доведе Русију до оног стања у коме је била кад је Јељцин у Конгресу завршио свој говор речима „Боже, спаси Америку“, то из Русије више никад неће чути. Уместо тога, Руси спремају нове комбиноване операције које ће подразумевати продоре клиновима, каже уредник портала „Факти“ Ђуро Билбија.
Запад од почетка украјинског сукоба покушава да направи Мајдан у Русији, а како оцењује Билбија у емисији „Од четвртка до четвртка“, терористички напад у „Крокус сити центру“ био покушај блицкрига друге врсте.

Запад безуспешно покушава да направи Мајдан у Русији

Он објашњава да су западни стратези мислили још у јесен 2022. кад је руска војска донела одлуку да напусти територије испод Чернигова, Кијева и Харкова, да ће то омогућити руски пораз, да ће довести до рушења Владимира Путина и његове власти али - то се није десило. Сад поново покушавају да направе неку врсту дисперзираног „Мајдана“ у Русији и да преко тога изазову незадовољство грађана.
„Претпостављам да им је већ сада јасно да су се прерачунали не само због резултата председничких избора, него Путин иначе функционише другачије него што они очекују. Они већ 25 година нису прочитали шта је путинизам и само полако дају Путину прилику да ствари реализује поступно на фронтовима и у геополитичком сегменту. Кад је објавио почетак специјалне војне операције рекао је да она има три циља - заштиту становништва у Донбасу, демилитаризацију и денацификацију али је пре пар дана рекао и следеће - наша мисија у Украјини је заштита наших људи на нашим историјским територијама,“ нагласио је Билбија.

Британски прсти у терористичкој акцији у „Крокус сити центру“?

Наш саговорник наводи и мишљење руског геополитичара Игора Панарина, једног од признатих људи и на западу, који је анализирајући све изворе - америчке, британске, немачке, турске, израелске и руске, дошао до закључка да је у терористичком нападу у Москви главну улогу играла британска обавештајна служба „Ми 6“, а да су посао одрадиле њене експозитуре у Турској, на Кипру и у Варшави уз асистенцију ЦИА.
„Панарин каже да су у напад, поред ухапшених Ттаџикистанаца били укључени припадници познатог 22. пука британских специјалаца - да су неки били расејани по руској територији да би обезбедили извлачење као и да су се сакрили у британској амбасади када су обавили задатак,“ додаје Билбија.

Шта је признала „ЦИА у сенци“?

У осврту на ток догађаја после 24.фебруара 2022. године кад је почела руска Специјална војна операција, Билбија подсећа да су западне земље покушале санкцијама да ослабе Руску Федерацију. Толики број међусобно повезаних, синхронизованих санкција није могао да осмисли никакав економски генератор или суперкомпјутер за неколико дана што значи да су их Американци већ имали припремљене, уверен је Билбија. Они су, додаје он, све време усмеравали, присиљавали Русију да одрегује.
„Осим тога, не треба губити из вида да је такозвана „ЦИА у сенци“ амерички аналитички центар „Ранд корпорација“ 25. јануара 2022, практично месец дана пре почетка руске специјалне операције, објавио извештај у коме је потпуно отворено било написано да Сједињене Државе себе економски могу да спасу и да се боре за одржавање својих позиција у свету, свог лидерства само ако баце на колена Русију и окрену Немачку против Москве. Односно, да ће нови узлет Америке бити могућ само ако буде ослабљена Европска унија, а пре свега Немачка,“ рекао је Билбија.

Припрема за нову тампон зону код Харкова?

Кад је реч о актуелној ситуацији у зони сукоба, Билбија истиче да је последњих дана у комбинованим налетима стратешке авијације бомбардерске авијације, ракетним ударима из Азовског и Црног мора, практично сва енергетска инфраструктура Харкова и Харковске области избачена из строја.
„Да ли је то припрема за велику операцију која ће бити реализована код Харкова и града Суми? То више није само Путинова идеја, већ наредба да се прави тампон зона како би се удаљили сви украјински положаји - далекометне артиљерије, реактивне артиљерије, системи као што је „хајмарс“, који могу да гађају циљеве на 50 - 70 километара удаљености, ракете „скалп“ и „сторм шедоу“ добацују око 200 километара, а управо са територије Харковске области, па и Сумске били су претходних дана упади у руску Белгоградску област,“ каже он.

Продори клиновима - нова комбинована операција Русије

Могуће је, сматра Билбија, да је то први задатак који ће бити реализован кад је у питању тампон зона. То, према његовом мишљењу, значи озбиљну војну операцију која вероватно неће трајати један дан, а претпоставља и да овог начина ратовања какав је био до сада, више неће бити.

„Начин на који су Руси заузели Бахмут, Маријупољ и Авдејевку замениће комбиноване операције које ће подразумевати продоре клиновима. То ће бити озбиљне операције са великим бројем учесника. Украјинци су у Авдејевци изгубили вероватно десетак бригада, код Артјомовска су имали 60 хиљада погинулих - то су два комплетна састава Војске Србије,“ наглашава наш саговорник.

Он подсећа да се у Украјини налазе све командоске јединице НАТО земаља. Русија у Украјини ратује против обавештајних могућности земаља Алијансе, против логистике, штапске генералштабне памети водећих НАТО земаља, против финансија 54 земаља, против војне индустрије и - побеђује. „Њихов крајњи циљ да збаце Путина и да доведу Русију до оног стања у коме је била кад је Борис Јељцин у америчком Конгресу завршио свој говор речима „Боже, спаси Америку“, а то из Русије више чути неће,“ уверен је Билбија.
Наш саговорник цитира и руског политиколога Сергеја Караганова који каже да ако буде неопходно, треба употребити тактичко нуклеарно наоружање. „Тако се у Москви није говорило од Јељциновог времена до данас - да Русија може да употреби нуклеарно оружје и у одбрани од масовног напада конвенционалним оружјем која угрожава опстанак Русије као државе и цивилизације. Ко хоће да ризикује, да се суочи са супериорном војном нуклеарном силом, тај потез му је при руци,“ сматра Билбија.

Систем спојених судова

Он закључује да се рат у Украјини тиче свих нас, он је витална тачка светског глобалног система спојених судова, а његове последице осетиће се, без сумње на целом свету, тим пре што је Владимир Путин још прошле године рекао да је са специјалном војном операцијом почела демонтажа америчке глобалне доминације.
„Нама у Србији и српском свету потребно је да се бар та доминација у њеним малигним сегментима - агресивним, хегемонистичким, милитаристичким, скине с врата и нашег простора, тек тада ће се створити претпоставке да неки око нас почну нормално да се понашају и да раде у свом интересу, а не да буду амерички вазали. То што се сада догађа на територији Украјине, то ће се завршити али не треба америчко-натовску жабу кувати дуго да не би скочила из вреле воде,“ рекао је Билбија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала