Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Прихватили смо два од три захтева опозиције, следећи састанак у среду

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је владајућа коалиције прихватила два од три захтева опозиције - да се формира независна комисија која би вршила контролу и ревизију бирачког списка и да јавни сервис почне објективно да извештава и да буде свима подједнако доступан, а да ће следећи састанак бити у среду, 10. априла.
На конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије после Колегијума на чијем дневном реду је била примена препорука ОДИХР-а, Брнабић је истакла да једини захтев који нису могли да прихвате је да београдски и избори на локалу који нису одржани у децембру буду одржани истог дана.
"Трећу тачку не можемо да прихватимо, јер задире дубоко у демократске норме и принципе, јер се тражи да се неком насилно скрати или продужи мандат. Онда немате ни Устав ни демократију. Изашли смо у сусрет и претходној влади и градској скупштини, јер смо скратили мандат за три године, пошто су избори били 2022", навела је Брнабић.
Она је рекла да су представници опозиције, а посебно "Србије против насиља" испоставили три захтева, а да је она, да би се дијалог који је протицао нормално и цивилизовано наставио, променила тему Колегијума и да су почели да причају о захтевима опозиције.
"Од три захтева, два прихватамо, око једног не можемо да се сложимо. Они су рекли да размислимо до среде, али нећемо да се играмо избора, већ смо се довољно играли изборима и скраћивања мандата. Остали избори ће бити када им буде време", поручила је Брнабић.
Она је оценила и да има контрадикторности у захтеву опозиције, јер су рекли да им нису важни датуми, већ изборни услови, јер нису сигурни да до 2. јуна могу да буду испуњене све препоруке ОДИХР-а, а "сада траже да сви буду 2. јуна".
"Ја молим опозицију да не разговарамо више у складу са ултимативним принципима. Следећи састанак је у среду и тада очекујемо предлог методологије рада те комисије, предлог допуна измена и закона како би применили све ОДИХР препоруке", рекла је Брнабић и навела да ће се разговарати и о медијском фер представљању.
Додала је да јој је жао што је Колегијум завршен ултиматумом, али да је владајућа коалиција, како је рекла, показала ширину и да пружа руку и даље.
Брнабић је рекла да се данас нису појавили представници посланичке групе "Ми - глас из народа - др Бранимир Несторовић", јер се не слажу са тим да треба да се имплементирају препоруке ОДИХР-а.
"Али ова опозиција, груписана око листе 'Србија против насиља', хоће да имплементира препоруке и ми такође. То је важно већ само по себи да се договоримо", рекла је Брнабић.
Она је додала да није ствар "попуштања" већ да је у питању ултиматум којим би се прекршио закон око београдских избора који прописује датуме до када предсеник Скупштине мора да их распише.
Брнабић је додала да су се власт и опозиција сложили око одређених препорука и да је ситуација јасна, а да ће се видети да ли ће се опозиција држати ултиматума.
На питање да ли је одлука око трећег захтева коначна, Брнабић је казала да нема лицитирања са законима и са основим демократским принципима и нормама.
"Доста је играња са грађанима Србије и са датумима ових избора. А играње са датумима избора је играње са грађанима Србије", поручила је Брнабић.
Што се тиче самог Колегијума, она је рекла да су након дугог низа година власт и опозиција нормално разговарали у пристојном тону и захвалила представницима опозиције који су се, како је рекла, коначно након неколико позива одазвали позиву за данашњи састанак.
Како је рекла, сложили су се око тога да су апсолутно посвећени имплементацији препорука ОДИХР-а.
"Хајде заједно да радимо и да докажемо да то можемо. Жао ми је што се нису појавили Еколошки устанак и 'Ми глас из народа Др Бранимир Несторовић'. Надам се да ће се појавити у будућности, моја врата су отворена", поручила је Брнабић.
Она је подсетила да ОДИХР посматра изборе у Србији од 1997. године и да од тада након сваких избора даје препоруке за побољшање изборних услова као у свим земљама где су позвани да посматрају изборе.
Брнабић је навела и да је Србија од 2019. до 2023. године имплементирала 54 препоруке ОДИХР-а, формирала јединствени бирачки списак који је повезан са централним регистром становништва, а да бивша власт која је сада у опозицији није имплементирала ниједну препоруку.
"Највећи број људи са којима смо седели су у својој десетогодишњој владавини добијали препоруке ОДИХР-а које их ни најмање нису занимале док су били власт и да на било који начин унапреде изборне услове", рекла је Брнабић и подсетила да тадашња власт није формирала ни јединствени бирачки списак.
Брнабић је оценила и да је долазак опозиције показатељ зрелости и одговорности за који ће се, како каже, "ухватити" како би се наставио дијалог.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала