- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

БРИКС постаје енергетска суперсила

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Асоцијација БРИКС-а постала је глобална енергетска суперсила, на коју отпада 45 одсто светских резерви нафте и више од 55 одсто резерви гаса, рекао је Марко Фернандез, бразилски стручњак и истраживач Триконтиненталног института за јавна истраживања.
"Енергетика је кључно средство индустријализације. Ако је немате, онда испадаш. Не знам да ли сте приметили, али БРИКС је постао енергетска суперсила, ако ујединимо наше могућности", рекао је Фернандез, говорећи на конференцији о економском развоју Кине на Народном универзитету Кине.
Експерт је објаснио да, на пример, на земље БРИКС-а отпада 45 одсто свих светских резерви нафте, као и скоро 56 одсто резерви гаса.
"Што се тиче нуклеарне енергетике, Русија производи половину обогаћеног уранијума за фабрике, а Кина 18 одсто. То јест, Русија и Кина заједно производе две трећине обогаћеног уранијума у свету", рекао је он.
1. јануара 2024. Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужној Африци придружили су се Египат, Иран, УАЕ, Саудијска Арабија и Етиопија као нове пуноправне чланице БРИКС-а.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала