- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФПВ дронови неће успети да замене тенкове на бојном пољу

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаВоеннослужащий Центрального военно округа управляет FPV-дроном во время занятий по подготовке операторов беспилотных летательных аппаратов
Военнослужащий Центрального военно округа управляет FPV-дроном во время занятий по подготовке операторов беспилотных летательных аппаратов  - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
ФПВ дронови имају значајан утицај на бојном пољу, али нису „чудотворно оружје“ које може да замени тенкове и друго традиционално оружје, рекао је за Спутњик генерални директор „Центра за интегрисана беспилотна решења“ Дмитриј Кузјакин.
По његовим речима, данашње приче да су ФПН дронови постали „оружје које мења правила игре“ подсећају на прогнозе из Првог светског рата када су говорили да ће са појавом авијације артиљерија постати бескорисна.
„На крају се на бојном пољу користе и авијација и артиљерија. Такође, 1945. године, након битке за Кенигсберг (Калињинград), где су први пут употребљени 'фаустпатрони' (ручни бацачи граната), одмах су рекли да је 'прошло време тенкова'. Међутим, данас се на фронту користе и тенкови и ручни противтенковски бацачи граната“, истиче Кузјакин.
Он је објаснио да је разлог „ФПВ револуције“ у томе што ти дронови спадају у такозвану технологију „треће лиге“ – она је јефтина за производњу, брзо се развија, а тешко онеспособљава скупим системима.
Кузјакин је објаснио да у дронове „прве лиге“ спадају системи за које су потребне технологије и ресурси читавих земаља и деценије развоја, укључујући интерконтиненталне балистичке ракете, сателитске констелације или подводна возила без посаде са високом аутономијом.
Погледајте још:
Оператер украјинског ФПВ дрона недалеко од линије фронта у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Гроза“ - шта се зна о новом руском систему против дронова камиказа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала