- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Истраживачи откривају зашто се сећамо неких успомена, а заборављамо друге

CC0 / rawpixel.com / audi / Мозак
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Налази, објављени у часопису Science, показују почетну везу између ноћне мождане активности и одговарајућег дневног понашања у хипокампусу - делу мозга који је укључен у емоције, учење и краткорочно и дуготрајно памћење.
Научници су открили да размишљање о животним догађајима убрзо након што се догоде повећава вероватноћу да ће се они урезати у дугорочну меморију.
Група неуронаучника фокусирала су се на хипокампус. Користећи напредне технике, пратили су активност стотина неурона истовремено у хипокампусу лабораторијских мишева који су се кретали лавиринтом за укусне награде.
Научници су приметили да када је миш застао да ужива у награди након успешног навигације лавиринтом, забележили су различите оштре таласне таласе - ритмичке обрасце генерисане високо синхронизованом неуронском активношћу у хипокампусу - сваки пут од пет до 20.
Према истраживачком тиму, размишљање о догађају убрзо након што се догоди може побољшати формирање дуготрајних сећања, иако су за овај процес одговорни несвесни удари електричне активности мозга.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала