- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Три разлога зашто је Синер нови Ђоковић – све почело од Димитрова и епске сцене у Пекингу

© AP Photo / Lynne SladkyЈаник Синер
Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Јаник Синер, италијански тенисер, крајем септембра прошле године прошао је кроз праву драму против Григора Димитрова у Пекингу, а иако је у једном тренутку током меча повраћао на крају је победио. Од тог момента Италијан је уписао 39 победа и само четири пораза чиме је показао да би заиста могао да буде тениски наследник Новака Ђоковића.
Нови шампион мастерса у Мајамију је Јаник Синер који је тим тријумфом постао други тенисер света и први Италијан који је остварио такав успех.
Синер није могао да има тежи пут јер игра у време владавине Новака Ђоковића кога је са трона покушавао да скине Карлос Алкарас. Највећи свих времена и највећи тениски таленат били су претња, али не и непремостива препрека за Јаника који се изборио и постао играч који је тренутно у најбољој форми до свих.

Како је почело?

Нико није спорио да је Синер талентован, али титуле у Торонту није успевао да уради ништа „велико“, а онда је дошао Пекинг. Турнир 500 серије била је Јаникова најава свега што следи.
У четвртфиналу тог турнира играо је управо против Григора Димитрова, добио је први сет, али изгубио други. У једној паузи између гемова било му је лоше и повраћао је. А онда се вратио на терен као да се ништа није десило и победио.
Уследиле су и победе против Карлоса Алкараса и Данила Медведева што му је донело трофеј. Иако је потом у Шангају поражен у трећем колу то га није превише омело јер је освојио турнир у Бечу.
У центру пажње Синер је био током Париза када су организатори направили кобну грешку и направили распоред такав да Италијан има само неколико сати паузе измежу два меча због чега он није подигао буру већ се само повукао са турнира.
Новак га је победио у полуфиналу завршног мастерса у Торину, али ће српски ас брзо након тога сазнати да је Синер његов тениски наследник.

1. Менталне звери

Имао је први рекет света три меч лопте за Србију против Италије на Дејвис купу, а Синер је успео да спасе све три и на крају освоји тај меч, после чега је својој земљи донео и титулу.
Показао је тада други тенисер планете невероватну менталну снагу, баш као и у том мечу против Димитрова у Пекингу и баш као што то током читаве каријере чини Новак.
Знао је српски ас да се тресе од болова, да трпи, али и да у таквом стању осваја највеће титуле и долази до највећих преокрета и победа. Исто тако Новак је знао да спасава меч лопте највећих ривала, а најпознатији је случај са Роџером Федерером у финалу Вимблдона 2019. године.
Ношење са притиском главни је услов да се постане велики у било ком спорту. Српски ас по томе је најбољи не само у тенису већ и у вероватно свету спорта, а сада је његовим стопама кренуо Синер.

2. Газеле

Оно што је одликовало Новакову игру током целе каријере било је његово савршено кретање по терену. Читао је противнике као књигу и тачно је знао на коју страну у ком треннутку треба да крене, што ради и даље.
Сада исто то ради и Јаник.
Сјајно се то видело против Алкараса у Индијан Велсу, а чини се још боље против Димитрова у Мајамију.
Чинило се у финалу Мајамија да не постоји угао који Григор може да погоди, а да не „летећи Јаник“ не врати лоптицу. Истина, бугарски тенисер имао је три винера више (18:15), али и 14 неизнуђених грешака више (23:9) до којих је стигао у жељи да погоди што удаљенији део терена.

3. Случајност?

Уз очигледне сличности са Новаком, постоји још нешто што спаја српског и италијанског аса.
Обојица су до прве Гренд слем титуле стигли као трећи тенисери на свету и обојица су то учинили на Аустралијан опену. Случајно?
Виктор Вембањама - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
СПОРТ
Написао историју НБА па добио бизарну казну – а онда бранио „Лудог Србина“: „Какво је то питање?“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала