- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина осумњичила Маргариту Симоњан за позивање на геноцид

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаМаргарита Симоњан
Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Служба безбедности Украјине (СБУ) саопштила је да је главна уредница медијске групе „Русија севодња“ чији је део Спутњик Маргарита Симоњан осумњичена у одсуству за позивање на геноцид и величање учесника у специјалне војне операције Русије.
У саопштењу се наводи да је Симоњан осумњичена за геноцид, задирање у територијални интегритет и неповредивост Украјине, ратну пропаганду, оправдавање и признавање као легитимне специјалне војне операције и величање њених учесника.
Симоњан је такође оптужена за „јавне позиве... на масовна убиства украјинске деце у децембру 2023. године. Истовремено, у саопштењу СБУ се не прецизира о којим изјавама је реч. Како се напомиње, она је међу првима подржала специјалну операцију.
СБУ је у марту 2023. саопштила да је Симоњан у одсуству осумњичена „за задирање у територијални интегритет и неповредивост Украјине“.
Кијевски режим непрестано прогања новинаре, како руске, тако и украјинске и стране. Много пре почетка руске специјалне операције у Украјини забрањени су сви руски медији; уредник портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински провео је у притвору више од годину дана, а био је оптужен за издају и подршку републикама Донбаса. На пет година су уведене санкције против украјинских телевизијских канала „112 Украјина“, „Њузван“ и „ЗИК“, који су повезани са опозиционим политичаром Виктором Медведчуком.
Влада Украјине је још у марту 2022. предложила да се трајно забране новинске агенције РИА Новости и Спутњик, које су део медијске групе „Русија севодња“, као и други руски медији, као и да се уведу санкције руским новинарима и уредника, међу којима су генерални директор медијске групе Дмитриј Кисељов, као и главна уредница Маргарита Симоњан. Истовремено, „Русија севодња“ и агенција РИА Новости Украјина стављени су на украјинску листу санкција још у мају 2018. године. Тада је украјинским провајдерима наређено да блокирају приступ сајтовима россиясегодня.рф, sputniknews.com, ria.ru, rsport.ria.ru, 1prime.ru, realty.ria.ru и rian.com.ua.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала