- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни ракетни систем Торнадо Г - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Белгородске области оборено 36 ракета „вампир“; Украјинци изгубили 1.000 војника и Су-27

Пратите нас
Руска војска наставља операције дуж целе линије фронта. Изнад Белгородске области оборена су два украјинска дрона. Руске разорне бомбе мењају ток сукоба у Украјини, пише Тајмс. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поделио је ордење војницима који су се истакли током специјалне војне операције.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 01.04.2024
22:32 01.04.2024
Руски ПВО системи уништили су два украјинска дрона изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
22:13 01.04.2024
Украјинске снаге су у 22,45 испалиле седам ракета на Доњецк, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
20:49 01.04.2024
Руски системи ПВО пресрели су око 19,30 шест украјинских дронова авионског типа изнад Црног мора, саопштило је Министарство одбране Русије.
18:56 01.04.2024
Руски ПВО системи оборили су још 19 ракета „вампир“ изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
16:27 01.04.2024
Осам села у Белгородској области остало је без струје након украјинског гранатирања ове области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
Он је додао да је у селу Поповка такође оштећен и гасовод.
Такође је истакао да је током гранатирања девет особа рањено, а једна је у тешком стању.
16:20 01.04.2024
Руски ПВО системи су око 16 часова уништили 17 украјинских ракета испаљених из система РМ-70 „вампир“ на Белгородску област.
15:21 01.04.2024
Украјински сукоб се не тиче Француске, НАТО увлачи Париз у овај сукоб, чиме слаби земљу, изјавио је за телевизију „Франс инфо“ лидер француске партије Патриоте Флоријан Филипо.
„Украјински сукоб нас се не тиче. Нас штите наша војска и снаге нуклеарног обуздавања. Чланство у НАТО-у слаби Француску, јер је увлачи у ратове који немају с њом никакве везе“, истакао је француски политичар.
Према његовом мишљењу, Француска треба да изађе из Северноатлантске алијансе.
„Ако Француска изађе из НАТО-а, више неће бити у подређеном положају“, нагласио је он.
Он је додао да треба прекинути испоруку оружја и новца Украјини.
„Потребно је прећи на преговоре и разговарати о миру“, закључио је Филипо.
12:41 01.04.2024
Руска војска је погодила украјинску привремену базу страних плаћеника у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране.
„Погођена је привремена база страних плаћеника на подручју града Харкова, као и људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 138 округа“, наводи се у извештају војног ресора.
12:35 01.04.2024
Украјинске трупе су у последња 24 часа изгубиле укупно око 1.000 људи на свим правцима, наводи се у извештају руског Министарства одбране.
На Доњецком правцу руске трупе су побољшале положај дуж линије фронта, на авдејевком правцу су заузети повољнији положаји, а на јужнодоњецком правцу побољшан је тактички положај.
За један дан уништени су радарски пункт за навођење, борбено контролно возило и два лансера система ПВО С-300. Изнад ДНР оборен је украјински Су-27.
Уништен је још један тенк "абрамс" на авдејевском правцу.
11:51 01.04.2024
Сва критична инфраструктура у Харкова је скоро потпуно уништена, саопштио је градоначелник Харкова Игор Терехов у интервјуу за украјинске медије.
Он је истакао да су руски дронови погодили складиште нафте у Харкову.
Терехов је рекао и да је нанета велика штета приватној инфраструктури.
Градоначелник града је нагласио да је тренутно стање енергетског блока веома тешко. Он је додао да хитне службе покушавају да обнове инфраструктуру.
10:10 01.04.2024
09:49 01.04.2024
Западне земље ће сарађивати са Владимиром Зеленским све док им то буде од користи, рекао је шеф ДНР Денис Пушилин, коментаришући легитимитет Зеленског, након што је постало јасно да председничких избора у Украјини неће скоро бити.
„Нико неће обраћати много пажње на то, укључујући, наравно, западне партнере... Они ће сарађивати са Зеленским и након што је он већ постао нелегитиман. Зеленског ће признавати и подржавати у мери у којој је то у интересу оних земаља које штите (кијевски режим)“, рекао је Пушилин телевизији „Росија 24“.
Како је нагласио шеф ДНР, Украјина је изгубила субјективитет, власти су „прешле многе рубиконе“ у односу, између осталог, и према преосталом становништву ове земље.
Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, али су отказани због ванредног стања и опште мобилизације. Зеленски је навео да није време за изборе, истакавши да ово питање треба оставити за крај.
09:26 01.04.2024
Експлозије су одјекнуле у Харкову, јављају украјински медији.
08:05 01.04.2024
Стручњаци руског Центра за интегрисана беспилотна решења изучили су заплењени украјински дрон Баба Јага и сазнали координате места њиховог склапања и ланац испорука његових компоненти, рекао је генерални директор центра Дмитриј Кузјакин у интервјуу за Спутњик.
„Када смо добили први заплењени дрон „Баба Јага” није се тако ни звао. Успели смо да „поразговарамо” са дроном и сазнали смо да „Баба Јага” није одмах стигла на фронт. Дуго је путовала источном Европом и Украјином. Све тачке које нам је показала упоређене су са другим информацијама и као резултат добијени су непроцењиви подаци о ланцима логистике, магацинима, производњи и полигонима“, рекао је он.
Како је појаснио Кузјакин, помоћу навигационог рачунара и контролора лета успели су да реконструишу потпуну слику, не само борбене употребе Баба Јаге, већ и логистике, склапања и координате њених пробних летова.
Саговорник агенције је напоменуо да се све информације које добију стручњаци Центра за интегрисана беспилотна решења приликом проучавања заплењених украјинских дронова предају „властима и специјализованим организацијама“.
„То је тај случај када база елемената говори много више од било ког агента, шпијуна или специјалисте за беспилотне летелице противника“, рекао је генерални директор „Центра за интегрисана беспилотна решења.
07:19 01.04.2024
Руске разорне бомбе мењају ток сукоба у Украјини, потпуно уништавајући положаје украјинских оружаних снага, преноси британски Тајмс.
Ове бомбе се избацују из летелице са удаљености од неколико десетина километара и за собом остављају кратер као за темељ мале куће. Једина заштита од њих за Украјинце је „молитва“.
Појавом вођених ФАБ-3000 и високопрецизних Дрел бомби у Оружаним снагама Русије, ситуација за Оружане снаге Украјине ће се још више погоршати.
07:12 01.04.2024
07:08 01.04.2024
Хеликоптери Ка-52 и Ми-28 војне авијације Јужног војног округа уништили су три оклопна возила и најмање 35 припадника Оружаних снага Украјине северно од села Работино у Запорошкој области, саопштило је руско Министарство одбране.
07:08 01.04.2024
Посаде самоходних хаубица „Мста-С“ Западне групе извеле су напад на положаје Оружаних снага Украјине у подручју које се граничи са Белгородском области на територији Украјине, саопштило је руско Министарство одбране.
Корекцију ватре вршили су дроновима.
07:07 01.04.2024
Руски ПВО системи пресрели су два украјинска дрона изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
"Вечерас су спречен покушај кијевског режима да изведе терористичке нападе беспилотним летелицама на циљеве на територији Руске Федерације. Дежурни ПВО системи пресрели су две украјинске беспилотне летелице изнад територије Белгородске области", наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала