- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Адмирал НАТО позива Алијансу да повећа контингент на Косову због Русије

© Sputnik / Олег ИвановСрпске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији
Српске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Алијанса треба да повећа бројност снага на Косову као део мера за супротстављање Русији, док се идеја о стационирању батаљона НАТО-а у Украјини и даље чини мало вероватна, изјавио је бивши командант снага НАТО-а у Европи, пензионисани адмирал америчке морнарице Џејмс Ставридис.
"У овом тренутку, идеја о стационирању батаљона НАТО-а у Украјини је мало вероватна. Али, повећање броја војника који су тренутно распоређени на Косову је могуће и има стратешки смисао", пише Ставридис у чланку за Блумберг, истакавши да на Косову и даље постоји „неколико хиљада мировњака НАТО“.
Према речима Ставридиса, Русија би наводно могла да покуша да скрене пажњу НАТО-а са подршке Украјини на Западни Балкан. Истовремено, повећање броја НАТО трупа на Косову, по његовом мишљењу, може да буде пример ефикасне регионалне поделе напора унутар алијансе, што ће такође помоћи да се одржи подршка Кијева.
„Земље НАТО-а на Балкану и оближњим областима (Грчка и Италија) би могле да се фокусирају на овај регион, а земље источне и северне Европе би могле да предводе напоре у Украјини. Велике земље на западу – Француска, Немачка, Велика Британија и САД имају довољно ресурса да учествује у оба процеса“, додао је бивши командант НАТО-а.
Шеф Војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер рекао је раније да алијанса не планира да стационира трупе у Украјини, док земље-чланице појединачно морају да узму у обзир интересе других чланица блока.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала