- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Руска нафта и даље значајан чинилац глобалног енергетског тржишта | Енергија Спутњика

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаРабота нефтяных станков - качалок
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
И поред свих санкција Запада према руском енергетском сектору руска нафта се извози - директно и(ли) преко посредника, стижући тако до купаца на свим меридијанима, па и до оних у западним земљама које су увеле низ санкција са циљем да отежају, онемогуће и учине што мање профитабилним извоз руских енергената, а посебно “црног злата”.

Иако су иницијатор и креатор тих санкција руским енергетским компанијама, руском петролеју и дериватима Сједињене Америчке Државе, не само да то толеришу већ и саме, повремено, увозе руску нафту.
Разлог је крајње прозаичан, над свим политичким и геополитичким аргументима превагу односи настојање актуелног председника САД, Џоа Бајдена да америчким потрошачима обезбедили што јефтиније гориво, конкретно бензин. То је и једна од разлога што је Бајден затражио од украјинског председника Зеленског да не напада руска енергетска постројења.
Са професором др Петром Станојевићем, стручњаком за енергетску безбедност у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара о улози руске нафте на глобалном енергетском тржишту јер је Русија земља која је један од три највећа произвођача и извозника сирове нафте, а већ неколико година је и чланица неформалне групе ОПЕК+.
Саговорника “Енергије Спутњика” питамо колико је руских постројења заправо оштећено, да ли и колико то утиче на снабдевање руског тржишта.
У ситуацији када од почетка ове године цена сирове нафте на светском тржишту полако али континуирано расте саговорника “Енергије Спутњика” питамо и за коментар колико на цену утичу санкције на руски извоз нафте. Питање је, такође, и колико ОПЕК успева да парира западним настојањима да контролишу цене сирове нафте и деривате. Јер, да би задржао цену нафте на нивоу који њима као произвођачима и извозницима одговара ОПЕК (и ОПЕК+) најављују да неће одустати од стратегије смањења пласмана “црног злата” на тржиште.
Руска нафта и даље значајан чинилац глобалног енергетског тржишта | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала