- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ништа им није свето: У Русију спречен увоз експлозива, сакривеног у православним иконама

© ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаПрипадник Федералне службе безбедности Русије
Припадник Федералне службе безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
ФСБ је, заједно са цариницима, зауставио увоз у Русију експлозива, стране производње, унутар православних икона и црквеног утвара. Терет се кретао рутом: Украјина – Румунија – Мађарска – Словачка – Пољска – Литванија – Летонија – Русија.

„Блокиран је прекогранични шверцерски канал за уношење у земљу експлозива из Украјине, преко земаља Европске уније“, саопштила је специјална служба.

Експлозиви у иконама откривени су током претреса возила на међународном прелазу Убилинка у Псковској области, на летонско-руском делу границе. Осумњичени је већ приведен, ФСБ истражује случај незаконитог преношења експлозива и експлозивних направа преко границе.
Пронађено је укупно 27 импровизованих експлозивних направа, камуфлираних у иконе и спремних за употребу, као и 70 кг индустријски произведеног пластичног експлозива велике снаге. Заплењен је и 91 електрични детонатор.
Представник Руске православне цркве Владимир Легоида изјавио је да коришћење икона као бомби представља богохуљење, што се уклапа у логику бораца против канонског православља у Украјини, којима није ништа свето.
"За атеисте, иконе које садрже бомбе су само средство за убијање невиних људи", објаснио је он у интервјуу за Спутњик.
Према његовим речима, вера у Бога треба да уједињује и „остави простор за будући мир чак и када је рат“.
„Али терористи свих раса чине све да религија постане средство раздора и подела. Да објект обожавања – икону пред којом се људи окупљају ради враћања мира у своја срца – претворе у оружје рата - ово је изнад добра и зла. Хвала свим оним људима који су зауставили овај богохулни, атеистички план", закључио је представник Руске православне цркве.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала