- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Генерални секретар УН осудио напад на конзуларно представништво Ирана; Минск: Недопустив напад

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПоглед на Дамаск
Поглед на Дамаск - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш осудио је израелски напад на конзуларно представништво Ирана у Дамаску.
Гутереш је рекао да се мора поштовати неприкосновеност дипломатских представништава у свим случајевима и у складу с међународним правом.
„Генерални секретар позива све стране да испоље максималну уздржаност и да избегавају даљу ескалацију. Он упозорава да свака погрешна процена може довести до сукоба ширих размера у региону који је и без тога нестабилан, са катастрофалним последицама по цивилно становништво које трпи ужасне патње у Сирији, Либану, палестинским територијама и на Блиском истоку у целини“, саопштио је представник генералног секретара Стефан Дижарик.

Минск: Недопустив напад

Огласило се и белоруско Министарство спољних послова које је оценило да је израелски удар на представништво Ирана недопустив и да овај преседан подрива темељ и дух савремених међународних односа.
„Белорусија сматра да је апсолутно недопустив сваки напад на дипломатске објекте, чија је неприкосновеност потврђена Бечком конвенцијом“, наводи се у саопштењу.
И Министарство спољних послова Турске осудило је напад, упозоривши да такве активности могу прерасти у сукоб.
"Израел је на списак кршења међународног права придодао и овај напад. Забринути смо да такве активности не прерасту у сукоб који би захватио читав региона", наводи се у саопштењу и позива на уздржаност и поштовање међународних права.
Подсетимо, израелски авиони извели су 1. априла ракетни удар на зграду у близини иранске амбасаде у Дамаску, притом је оштећена и зграда дипломатског представништва, јавља дописник Спутњика.
У ваздушном нападу, убијено је седморо припадника Иранског Корпуса Чувара Исламске револуције.
Председник Ирана Ебрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
СВЕТ
Председник Ирана запретио Израелу: Одговорићемо због напада на конзулат у Дамаску
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала