- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како се изборити са жестоком звери у нама: Нови поглед научника разбија старе митове

бес - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Показало се да је искаљивање беса узалудно. Уместо тога, умирујуће технике које смањују физиолошко узбуђење нуде ефикасне стратегије за каљење, сугерише нова научна студија.
Истраживање најављује промену парадигме у разумевању и управљању бесом, усмеравајући појединце ка конструктивним начинима управљања емоцијама.
У лавиринту емоција, бес се често појављује као жестока звер која тражи ослобођење. Међутим, недавна научна открића доводе у питање конвенционалну мудрост испуштања ваздуха као катарзичног решења.

Теорија катарзе застарела или неоснована

Метааналитички преглед који су спровели истраживачи са Државног универзитета у Охају је детаљно испитао 154 студије о бесу, проналазећи оскудне доказе који подржавају идеју да испуштање фрустрација ублажава бес. У ствари, то би могло да погорша ситуацију.

„Мислим да је веома важно да се разбије мит да ако сте љути треба да се издувате – избаците то са душе“, каже Бред Бушман, специјалиста за комуникације и један од аутора поменуте студије, која је објављена у часопису „Clinical Psychology Review“.

Привлачност теорије катарзе, каже он, нема научну основу.
Међутим, то истраживање не заговара сузбијање беса. Размишљање, а не давање одушка може да пружи увид у корене беса олакшавајући емоционалну валидацију и подстичући здравију емоционалну обраду.
Иако испуштање ваздуха може да понуди тренутно олакшање, оно често гура појединце у начин преживљавања, појачавајући емоционалну олују.
Прегледане студије укључивале су разнолику „кохорту“ од 10.189 учесника, што указује да је управљање физиолошким узбуђењем кључно за ублажавање стреса беса.

Разоткривање мита

Софи Кјервик, водећи аутор студије, а сада научник за комуникације на Универзитету „Вирџинија Комонвелт“, наглашава да је студија инспирисана порастом такозваних „соба гнева“.
„Желела сам да разоткријем целу теорију о изражавању љутње као начину суочавања са њом“, објашњава она.
Анализа спроведена у студији усклађена је са Шехтер-Сингеровом теоријом два фактора, наглашавајући интеракцију физиолошких и когнитивних компоненти у емоционалним искуствима. Кјервик и Бушман наглашавају важност активности за смањење узбуђења, у распону од дубоког дисања до јоге, у смиривању беса.
Значајно је да студија доводи у питање преовлађујући фокус на когнитивне интервенције, бацајући светло на ефикасност стратегија за смањење узбуђења.
„Било је заиста интересантно видети да прогресивна релаксација мишића и само опуштање уопште могу бити једнако ефикасни као и приступи као што су свесност и медитација“, наглашава Кјервик.
Уместо давања себи одушка научници заговарају стратегије које ублажавају физиолошко узбуђење, чиме се смањује моћ беса.
„Не морате нужно да закажете термин код когнитивно-бихејвиоралног терапеута да бисте се носили са бесом“, истиче Бушман.
Коначно, горе поменута студија разјашњава ефикасност техника смиривања, нудећи приступачне начине за појединце који се боре са управљањем бесом. Ови увиди, иако захтевају даља истраживања, истичу трансформативни потенцијал решавања физиолошких основа беса, пренео је „Сајенс алерт“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала