- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Маратон Београдске филхармоније: 160 минута Брамсове музике

© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонија/Марко ЂоковићБеоградска филхармонија са шефом диригентом Габријелом Фелцом
Београдска филхармонија са шефом диригентом Габријелом Фелцом - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом извешће 5. априла у Коларчевој задужбини све четири симфоније Јоханеса Брамса.
Већ од 18 часова, Београдска филхармонија ће бити у високом старту пред почетак Прве, а финиш се очекује око 22 часа уз последње тактове Четврте симфоније.
Габријела Фелца, филхармоничаре али и публику, очекује велики изазов уз 160 минута Брамсове музике.
Од поподневних до вечерњих часова, оркестар ће сваког сата свирати по једну симфонију.
Брамсов маратон представља јединствену прилику да се доживи композиторов симфонијски пут од 1833. до 1885. године.
„Историја Брамсових симфонија била је веома компликована јер је попут многих композитора тог времена, био оптерећен величином и дометима Бетовеновог стваралаштва. Зато му је требало целих 14 година да напише Прву симфонију после које се ослободио и узлетео путевима сопственог стила“, каже шеф-диригент Габријел Фелц и додаје:
„Након успеха са чувеним ‘Бетовен маратоном’ 2020. године и клавирским концертима Рахмањинова које смо у првом делу сезоне извели за једно вече, пред нама је поново велики изазов али сада то чинимо са већом лакоћом“.
Он истиче да је Београдска филхармонија оркестар светских стандарда коме је довољно да за једну пробу спреми целокупну симфонију, а то је завидан спортски ритам:
„Веома се радујем што ћемо се заједно са публиком удружити у јединственој екскурзији кроз Брамсов живот”.
Брамс маратон је монументални пројекат који је представљен као један од капиталних у јубиларној филхармонијској сезони.
Улазнице су распродате али су, због великог интересовања, карте за стајање већ у продаји на благајни Београдске филхармоније.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала