- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научна студија упозорила на утицај кућне хемије на развој мозга

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Кућна хемија
Кућна хемија - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Научна студија која је недавно објављена испитала је могуће штетне ефекте одређених хемикалија ,које се обично налазе у производима за домаћинство, на развој ћелија које подржавају мозак.
Студија, која је користила културе људских ћелија и мишеве, открила је да су хемикалије присутне у дезинфекционим средствима, лепковима и текстилу за намештај потенцијално штетне за олигодендроците, критичне ћелије у развоју мозга.

Шта је истраживање открило?

Међу идентификованим једињењима била су кватернарна једињења и органофосфати који се обично користе у разним производима за домаћинство. Кватернарна једињења су присутна у дезинфекционим средствима, средствима за дезинфекцију руку и предметима за личну негу, док се органофосфати налазе у текстилу, лепковима и намештају.
Утврђено је да ове хемикалије утичу на сазревање и преживљавање олигодендроцита, који су критични за изоловање неурона и одржавање ефикасне неуронске сигнализације у мозгу.
Истраживање је са колегама спровела Ерин Кон, молекуларни биолог са Универзитета „Кејс Вестерн Ризрв“ у Охају, а објављено је у часопису „Нејчер неуросајенс“.
„Открили смо да су олигодендроцити - али не и друге мождане ћелије - били изненађујуће осетљиви на једињења кватернарног амонијума и органофосфатне успориваче пламена“, истакла је Конова.

Стручњаци позивају на опрез у тумачењу резултата

Иако студија изазива забринутост због потенцијалних неуроразвојних ефеката, стручњаци позивају на опрез у тумачењу резултата, наводећи високе концентрације коришћене у експериментима у поређењу са нормалном изложеношћу људи хемикалијама.
„Питање није да ли је нешто токсично или није, већ да ли је токсично у условима којима ћемо вероватно бити изложени“, наглашава Оливер Џонс, хемичар за животну средину са Универзитета РМИТ, који није био укључен у студију.
Међутим, одређене групе, као што су чистачи школа и болница, суочавају се са повећаном изложеношћу овим једињењима због честе употребе индустријских дезинфекционих средстава.
Истраживање утицаја ових хемикалија на здравље добило је замах, посебно током пандемије Ковида-19, са студијама које указују на повећан ниво кватернарних једињења у људском крвотоку.
Оваједињења и органофосфатни успоривачи пламена представљају изазов за научнике због своје структурне разноликости, а све је шири позив да се свеобухватно процене њихови ризици.
„Они би могли да привуку пажњу Стокхолмске конвенције када она оконча борбу против органофлуорина (ПФАС)“, сугерише Јан Рае, хемичар за животну средину и саветник Програма Уједињених нација за животну средину за хемикалије у животној средини.

Проналазак у дечјем урину

Студија такође наглашава присуство метаболита који успоравају пламен у узорцима урина деце, уз потенцијалну повезаност са негативним неуроразвојним исходима, иако узрочност остаје нејасна.
Упркос празнинама у разумевању, научници наглашавају потребу за континуираним истраживањем, посебно у вези са осетљивошћу деце на излагање хемикалијама током критичних периода развоја мозга, пренео је „Сајенс алерт“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала