- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стано: ЕУ неће никога нападати

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Европска унија предузима мере предострожности како би се што боље припремила за могуће претње, али сама не намерава никога да напада, јер не представља агресиван савез, изјавио је портпарол ЕУ за спољну политику Петер Стано, коментаришући речи белоруског председника Александра Лукашенка о припреми за рат.
„ЕУ представља претњу само за оне који крше права својих грађана, људска права, демократију и поштовање међународног права. ЕУ није агресиван савез, нико не треба да се плаши Европске уније, само они који крше и не поштују међународно право... ЕУ предузима мере предострожности већ неко време, почевши од агресије Русије на Украјину, чинимо ЕУ спремнијом за сваку претњу“, истакао је Стано одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву белоруског лидера.
Лукашенко је раније изјавио да се Белорусија спрема за рат, али да Минск не жели да ратује. Према његовим речима, земља спроводи неопходну обуку одговарајућих јединица, а војсци се испоручују различите врсте наоружања и технике. Председник Белорусије је напоменуо да Минск ни за кога не представља претњу.
Раније је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио да Француска већ спрема контигент за слање у Украјину, и да ће у првој фази бити послато око 2.000 војника.
Претходно је председник Француске крајем фебруара, на прес конференцији после састанка посвећеног подршци Украјине, изјавио да се не може искључити могућност слања снага у Украјину, мада о томе нема консензуса међу европским лидерима.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала