- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Белорусија славе дан јединства два народа

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко
Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и његов белоруски колега Александар Лукашенко разменили су честитке поводом Дана јединства народа две земље.
Дан јединства народа Русије и Белорусије се сваке године обележава 2. априла. Управо су на тај дан 1996. године председници обе државе потписали споразум „О формирању Заједнице Русије и Белорусије“ што је представљало почетак процеса интеграције две земље.
Путин је у свом обраћању навео да, без обзира на сложну међународну ситуацију, Москва и Минск су успели да учине много за развој веза и јачање институција Савезне државе.
„Добри резултати су проистекли из координације напора у областима спољне политике, одбране и безбедности. Успешно спровођење договорених програма за синдикате осигурало је унифицирање законодавства Русије и Белорусије у најважнијим областима, створило основу за спровођење јединствене макроекономске и монетарне политике, као и за формирање заједничког социјално-економског пространства“, наводе се речи Путина на сајту председника Белорусије.
Руски лидер је навео да је нови комплекс мера за интеграционе процесе у Савезној држави у складу је са јачањем стабилности у Евроазији.
Лукашенко је истакао да је искуство које су Москва и Минск стекли за четвртину века омогућило ефикасно реаговање на изазове и претње.
„Уверен сам да богата билатерална агенда отвара нове перспективе за дугорочну узајамну сарадњу, продубљујући белоруско-руске кооперативне везе, које су усмерене на повећање благостања грађана Белорусије и Русије“, додао је белоруски председник.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала