- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свети грал чисте енергије: Научници 48 секунди одржавали температуру седам пута топлију од Сунчеве

© AFP 2023Реактор
Реактор  - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Научници у Јужној Кореји успели су да током експеримента нуклеарне фузије, сруше рекорд у одржавању температуре од 100 милиона Целзијусових степени, што је седам пута топлије од Сунчевог језгра. Кажу да је то важан корак за развој технологије која би требало да омогући комерцијално коришћење фузије.
Нуклеарна фузија настоји да реплицира реакцију која се догађа на Сунцу и другим звездама спајањем два атома како би се ослободиле огромне количине енергије.
Често се назива светим гралом чисте енергије и има потенцијал за пружање неограничене енергије, пишу амерички медији.

"Ово није било лако доказати"

Процес најчешће укључује реактор у облику крофне с рупом у средини, а у којем се водоник загрева до изразито високих температура како би се створила плазма.
Плазма високе температуре и високе густине, у којој реакције могу да се одвијају дуго, витална је за будућност реактора нуклеарне фузије, рекао је Јун Ши-Ву, директор КСТАР истраживачког центра при Корејском институту за фузијску енергију.
Одржавање овако високих температура "није било лако доказати због нестабилне природе високотемпературне плазме", објаснио је у чему је нарочити значај овог пројекта.
КСТАР, КФЕ-ов уређај за истраживање фузије који се назива "вештачким сунцем", успео је да одржи температуру плазме од 100 милиона степени 48 секунди током тестова између јануара 2023. и фебруара 2024., оборивши рекорд од 30 секунди постављен 2021. године.
Научници КФЕ-а рекли су да су успели да продуже време подешавањем процеса, укључујући коришћење волфрама уместо угљеника у "преусмеривачима" који извлаче топлину и нечистоће настале реакцијом фузије.

Циљ је до 2026. доћи до 300 секунди

Коначни циљ је да КСТАР буде у стању да одржи температуру плазме од 100 милиона степени током 300 секунди до 2026., што је "критична тачка", рекао је Јун Ши-Ву.
Оно што научници раде у Јужној Кореји послужиће развоју Међународног термонуклеарног експерименталног реактора у јужној Француској, познатог као ИТЕР, највећег таквог реактора на свету чији је циљ да се докаже изводљивост фузије.
"КСТАР-ов рад биће од велике помоћи да се на време осигурају предвиђене перформансе у раду ИТЕР-а и да се унапреди комерцијализација фузијске енергије", рекао је Јун Ши-Ву.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала