- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Светски рекорд нишких кардиолога: Први пут употребљена вештачка интелигенција за уградњу пејсмејкера

© Фото : Pexels/Photo by Anna Shvets хирургија, илустрација
хирургија, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Тим лекара са Клинике за кардиологију у Нишу поставио је нови стандард у области кардиологије. У само једном дану екипа је успешно уградила седам микро-пејсмејкера, користећи иновативну технику која не захтева хируршки рез.
Ова револуционарна процедура, која се изводи кроз феморалну вену, представља јединствену врсту уградње пејсмејкера без потребе за традиционалним хируршким захватом. Захваљујући напредним технологијама као што су вештачка интелигенција и специјалне наочаре, тим хирурга је имао у реалном времену прецизан увид у анатомију пацијената, што је значајно олакшало и убрзало целокупну процедуру, пише „Глас југа“.
Проф. др Томица Костић, вођа тима, истиче да је ова метода први пут примењена данас, доносећи значајно убрзање процеса, који је сада могућ чак и за само двадесет минута. Овај успех представља огроман напредак у односу на прошлу годину, када је урађено само петнаест сличних интервенција.
„Са поносом могу да кажем да смо надмашили очекивања. У само једном дану смо поставили седам микро-пејсмејкера, што је досад невиђено достигнуће у свету кардиологије. Овај успех је резултат напора целог тима, као и примене најновијих технолошких достигнућа“, изјавио је др Костић.

Први пут употребљена вештачка интелигенција

„Уз употребу наочара ви у току саме процедуре у реалном времену имате све податке за пацијента. То значи да ви имате увид у комплетну дијагностику која је рађена пре тога. То значи, ако смо пацијенту радили скенер доњих екстремитета, током саме процедуре имамо саму анатомију пацијента у реалном времену, а то је веома битно јер се овај захват ради кроз артерију доњег екстремитета“, објаснио је др Костић и додао да су најновију технику добили захваљујући упорношћу УКЦ „Ниш“ и Министарству здравља Србије.
Предраг Цветковић, интервентни кардиолог и шеф Одељења за електростимулацију срца, истиче да је прошле године на овој клиници изведене готово 900 сличних процедура, постављајући их на друго место у Србији по броју успешних интервенција. Додаје и да листа чекања за овакве захвате не постоји, осим за заказане термине у року од месец дана.
„По броју уграђених процедура које је урадио само један лекар заузимамо прво место у Србији. Само у прошлој години је један од нас урадио преко 500 самосталних процедура“, нагласио је др Цветковић.
Др Зоран Перишић, директор УКЦ „Ниш“, изјавио је да ће овај дан бити уписан златним словима у историју Клинике за кардиологију, најављујући даљи развој техника и технологија, као и имплементацију система за затварање урођених срчаних мана.
„Др Томица Костић је лидер у области уградње микро уређаја у овом делу света, често дели своје знање и искуство са колегама широм света, постављајући нове стандарде у кардиологији“, истакао је др Перишић.
Онје најавио да ће вема брзо бити уведен и систем за затварање урођених срчаних мана.
Прошла година је била рекордна по броју уграђених пејсмекера пацијентима на Клиници за кардиологију Универзитетско клиничког центра Ниш. Уграђено их је укупно 868, а за ову импозантну бројку заслужна су била само два лекара, др Томислав Костић и др Предраг Цветковић. Како пише „Глас југа“, данашњим рекордом ова два лекара само настављају свој пут ка врху светске медицине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала